morfi Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Witam. Mam pytanie. Chce przeskalować złożony obiekt (kilka obiektów Nurbs) i podczas pomniejszania wszystko się "rozchodzi". W maxie można było zgrupować całość i było ok a tutaj co można zrobić? Usuwanie historii i centrowanie pivota nic nie dają.:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Też można zgrupować: edit>group. Poźniej jak będziesz chciał wybrać grupę możesz np zrobić to w outliner'ze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 po ctrl+g wszystko się rozchodzi po przesunięciu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 To grupowanie służy do tego aby objekty w danej grupie były traktowane jako jeden objekt. zobacz tutaj (3ooKB) http://rapidshare.de/files/16572896/Untitled.rar.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 ok, masz rację. Ale ja chcę taką grupę przesunąć i całość nie jest traktowana jako jeden obiekt (tak jak w maxie) tylko kazda część idzie w swoją stronę. Jak taki obiekt przesunąć??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 jak wybierasz grupę? zaznaczając wszystkie obiekty z grupy czy przez outlinera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 zaznaczam wszystkie myszą i ctrl+g (lub edit group +group pivot center). Outlinerem nic nie zmienia dalej się rozchodzi, sprawdź jak mi nie wierzysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Aby zgrupować obiekty, zaznacz je i naciśnij ctrl+g. Tak stworzoną "grupę" możesz zaznaczyć w Hypergraphie, Outlinerze lub w viewporcie klikając jeden z obiektów należących do danej "grupy" i naciskając strzałkę w górę. Można także właczyć tryb selekcji na hierachiczny na statusbarze przyciskiem "select by hierarchy and combinations. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 zawsze tak robię i zawsze działa: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 i jak je przesunąć aby się nie rozjechały? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 omg, no zaznaczasz np przy pomocy outlinera i przesuwasz, to wszystko :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Usuń historię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maceo Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 tam w ustawieniach (crtl+a) sobie ustawiasz, żeby pokazywał Ci handler do zaznaczania grupy. się nazywa to jak coś typu show handle czy jakośtak, teraz nie pamietam. A może spróbuj delete ->all by type -> history, czy jakoś tak, xeav popraw mnie bo jestem nowy ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maceo Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 kurde zanim to napisałem pojawiło się 5 postów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Pokaż jakieś screeny albo podziel się scenką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maceo Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 hm.. a pivoty są w tym samym miejscu wszystkich obiektów czy wszystkie w innym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maceo Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 A pivoty wszystkich obiektów są w tym samym miejscu, czy w innym? Chociaż ja myślę, że tu jest problem z zaznaczeniem grupy. Bo jak jjąutworzysz i zaznaczysz wszystkie obiekty z grupy ponownie to nie będzie zaznaczona grupa tylko wszystkie obiekty razem. Grupę zaznaczasz przez outliner albo przez tego handlera co jak celownik wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 ok usunięcie historii zaraz po zgrupowaniu pomogło, wielkie dzięki wszystkim. Tylko przy powiększaniu grupy dalej się rozchodzi:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 Przesuwanie ok. Obracanie i skalowanie -wszystko się sypie.:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
xeav Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 wrzuć scenkę jeśli możesz, spróbóję zrobić minivideo Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfi Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Dzisiaj wszystko jest ok. :rolleyes: Ciekawe. Dzięki za wszystkie porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts