Napisano 4 Kwiecień 200619 l Witajcie, prosze o pomoc z renderingiem. Od niedawna zaczałem zabawe z renderem V-ray i nie za bardzo wiem czym moze byc spowodowane te zolte plamy na mojej fotce, zciaglem sobie gotowa scene i robilem wszystko tak jak bylo tam napisane a przynajmnije mi sie tak wydaje :) no i nie wszystko jest tak jak nalezy :/ prosze o pomoc. Inne wskazowki rowniez mile widziane. Z gory dziekuje za pomoc
Napisano 4 Kwiecień 200619 l Autor Tak wyglada render po zmianach, wyglada o niebo lepiej. wyaczylem jedynie GI zeby szybciej sie wyrenderowalo Co moge zrobic z tymi zoltymi plamami na parkiecie zeby to wygladalo bardziej realistycznie??
Napisano 4 Kwiecień 200619 l Photon mapy nie używam, ale powinieneś spróbować zmniejszyć multiplier dla światła i zwiększyć bounces w photon mapie, zmień linear multiply na exponential (zakładka color mapping).
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Autor Czy mozecie mi powiedziec czemu nad oknem zrobily mi sie takie nie ladne cienie ?? Od czego to zalezy??
Napisano 5 Kwiecień 200619 l sprawdz czy nie masz tam zdublowanych poligonow, a jesli to nie to, to zrob ze scian i sufitu jednego mesha, bo to tez czasem cos kasztani
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Hsph. subdivs na 8, porąbało cie, daj co najmniej 30, ja osobiście dałbym 50. Interp. samples lepiej daj na domyślne 20.
Napisano 5 Kwiecień 200619 l Autor dzieki za mile slowa Streaker ;) ja tu amator jezeli chodzi o rendering. Jak mi sie wyrenderuje scena to wkleje fotke z rezultatem :)
Napisano 7 Kwiecień 200619 l Autor to po zmianach, teraz renderuje mi sie w wiekszej rozdzielczosci ale troche to potrwa, mysle ze jutro bede w stanie wrzucic nowa fotki i ustawienia po zmianach. Jesli kto ma jakies uwagi lub wie co zmienic aby obraz byl jeszcze bardziej realistyczny prosze pisac. POZDRAWIAM
Napisano 8 Kwiecień 200619 l Autor ehh nie wiem co sie stało :/ moze mi ktos powiedziec czym to jest spowodowane i jak poprawic te miejsca ktore zaznaczylem : Cień - nie rozchodzi sie na krawedziach tych plamek nie musze komentowac tekstura szawki jakas taka ziarnista.
Napisano 9 Kwiecień 200619 l Czemu cień nie rozchodzi się na krawędziach, to już zależy od ustawień swiała (a raczej cieni), pokaż jeszcze co to za światełko tam dałeś (wybrałeś w shadows: vray shadows ?)
Napisano 9 Kwiecień 200619 l Autor jest jedno swialo Taret Directional Light i w zakladce Shadows mam wybrane VRay shadows. Mam jeszcze jedno pytanie co daje w zaklade GI ze ja wybiore jeden albo dwa engine??
Napisano 9 Kwiecień 200619 l co do tego cienia to tak jak wybrałeś już Vray Shadow to w zakładce VrayShadows params zaznacz Area Shadows i niżej masz parametry U,V,W one odpowiadają za te rozmazanie im większe wartości tym bardziej rozmazane, co do ziarna na szafce to w opcjach materiału zwiększ Subdivs powinno pomóc a na photonach się nie znam wiec ci nie pomogę ale może powinieneś zwiększyć ich liczbę bodajże parametr max photons