aidacho Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Witajcie, podczas próby zapisu sceny do pliku avi, max 6 pokazuje hasło: An error has occurred i robi "wywałkę". Pozostałe formaty zapisuje bez problemów. Czy ktoś wie, dlaczego się tak dzieje i co jest tego przyczyną? (a najlepiej jak usunać ten problem). Nigdy wcześniej nie miałem podobnego problemu. Ostatnio instalowałem kartę tv i kilka "uaktualniej" do systemu, czy możliwe, że jedno z nich powoduje jakiś konflikt w 3d? Z góry dziękuję za pomoc.
piksar Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 mi tak robił jak zasoby systemowe sie konczyły, jak mialem ponizej 1 gigabaska ramu albo jak miejsce na dysku z plikiem wymiany sie konczylo
jaras Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 nie renderuj do pliku avi tylko sekwencje obrazków ( nawet w formacie jpg bez kompresji) a później sobie złóż np. w adobe premiere lub podobnym. zaletą takiego renderowania jest to że nawet jak Ci się komp podwiesi to nie stracisz nic i klatki wyrenderowane będziesz miał na dysku a plik avi tracisz w całości
piksar Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 tak jest jaras ma całkowicie racje, zapomnialem o tym napisać, ja zapisuje w TGA i składam w After Effect
spinal Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Najlepiej po renderingu zloz to w RAM Playerze dostepnym w Maxie. Do prostych skladanek sie nadaje. Pozdrawiam
piotrek Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Najlepiej, jeśli nie masz Premiere, użyj darmowego VirtualDub :)
Huter Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 O ile mi wiadomo 3ds max 6 ma buga ... to w sumie normalne ;) ... też to miałem ... producent udostępnił darmową poprawkę która naprawiła problem ... gdzieś ją mam ... chyba :) ... jak chcesz to poszukam ...
aidacho Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Napisano 15 Kwiecień 2006 Wszystkim WAM bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Kilka lat temu, kiedy miałem Cel. 300 i 256 mbr to renderowałem właśnie do jpg., które potem "kleiłem" w FMP. Teraz mam trochę szybszy sprzęt i nawet kawałek "luźniej" przestrzeni na dysku, ale program postawił się okoniem i dosłownie z dnia na dzień przestał zapisywać do avi. Hunter - będę wdzięczny za tę poprawkę (właśnie przetrząsam siatkę, może uda mi się ją znaleźć, to nie będę zawracał Tobie głowy). Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za pomoc, pozdrawiam, aidacho
owca Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 http://download.autodesk.com/prodsupp/downloads/avibmi.zip wgraj to do folderu stdplugs
vv3k70r Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 jaras i mintryl dobrze gada, tylko ze do skladania obrazkow z sekwencji jest tez ramplayer w render w maxie :) pamiec, stronciowanie i zasoby nei maja wplywu na wysyp, jedynie relokacja pamieci i blokada przydzialow (zapytaj winde kto jej na to pozwolil), natomiast sterowniki chipsetu czesto lubia sobie wyjsc za nawias (poza wlasny indeks pameici) jesli maja za dlugo (o wiele za dluga) kolejke watkow do procka, czyli wlasnie .avi)
Huter Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Ja nie na temat ale muszę :) [...] Hunter - będę wdzięczny za tę poprawkę (właśnie przetrząsam siatkę, może uda mi się ją znaleźć, to nie będę zawracał Tobie głowy). [...] Nawet podpisy pod moimy postami mi nie pomagają ... arggggh
aidacho Napisano 16 Kwiecień 2006 Autor Napisano 16 Kwiecień 2006 Hu(N)ter, to był taki wielkanocny żarcik....;)
Huter Napisano 16 Kwiecień 2006 Napisano 16 Kwiecień 2006 Hu(N)ter, to był taki wielkanocny żarcik....;) Nie byłoby to tak irytujące gdyby nie to, że na forum jest uzytkownik o nicku Hunter ... a już kiedyś ktoś mnie z nim pomylił właśnie przez takie zjawisko ... skutek tej pomyłki nie był ciekawy ... ehhh ... ale skoro to wielkanocny zarcik to daruje :P Koniec OT ...
Rekomendowane odpowiedzi