Napisano 18 Sierpień 200321 l zrobilem pewien ksztalt w 3ds, ale gdy robie go z lodu (nakladam textyre czy jak to sie tam nazywa- chodzi o to ze robi sie dany obiekt przezroczysty i wyglada jak z lodu),i jest on troche zawiniety tak ze 2 warstwy nakladaja sie na siebie przy renderowaniu i w tym miejscu jest czarno zamiast lodowo. Jaka funkcje mam wylaczyc zeby nie bylo tego brzydkiego efektu? moze to wina oswietlenia? na razie ustawilem 1 omni u gory. tak tylko zebym cos widzial. z gory dzieki za pomoc!
Napisano 19 Sierpień 200321 l hej wrzuc jakis render. sprawdz czy nie sklonowales tego objektu 2 razy i na tym drugim nie ma textury.
Napisano 20 Sierpień 200321 l Autor nie nie ma. bo to jest lisc. i jest troche zawiniety. i w miejscach gdzie jest zawiniety widac podwojna warstwe tego liscia. tyko ze tam gdzie jest ta podwojna warstwa to zamiast lodu jest taki brzydki czarny kolor.
Napisano 20 Sierpień 200321 l moze to jest wina cienia przez swiatlo, wrzuc ten render , trudno ocenic.
Napisano 23 Sierpień 200321 l Nie wiem czy to pomoże ale spróbuj użyć materiału 2-side czyba że go uzywasz:) pozdro KAIN
Napisano 23 Sierpień 200321 l Autor probowalem ten lisc zrobic z boxa. jest troche lepiej ale i tak jest taki efekt. poprawie go troche i zamieszcze zebyscie wiedzieli o co mi chodzi. ale to chyba tak musi byc.
Napisano 29 Sierpień 200321 l musisz sie troszke jasniejk wyrazac bo piszesz chaotycznie i nie za bardzo wiadomo co co ci tak naprawde chodzi :)
Napisano 2 Wrzesień 200321 l Podejrzewam, ze moze Ci chodzic o to, ze jak mniejszysz opacity w materiale tego lodu to obraz za tym obiektem ulega znacznej deformacji. Dzieje sie tak poniewaz za wysoki jest wspolczynnik zalamania swiatla przechodzacego przez ten kawalek lodu, a odpowiada za to wspolczynnik IOR(bynajmniej tak jest dla renderera fR) i domysle wynosi on chyba 1,5... z czego wspolczynnik zalamania swiatla w powietrzu to 1,001, a w wodzie 1,33.... sprobuj po prostu zmniejszyc ten wspolczynnik. mam nadzieje ze o to chodzilo, a jak nie to napisz cos wiecej.