Napisano 2 Maj 200618 l rysuje sobie łodygę (cylinder) i listek splin'em i chciałbym żeby ten listek (a dokładniej dużo listków) przylegał do łodygi we właściwy sposób (tak jak zazwyczaj wygląda żywopłot) Zrobiłem trawę używając modyfikatora „scatter” w „Compound Object”, ale odnośnie żywopłotu- listki wokół gałązki nie układają się tak jak powinny. Chce żeby listki żywopłotu były ułożone we właściwy sposób, żeby listek wyrastał z łodygi a nie w nią wrastał. Please help :) wiem że są pluginy do tego typu problemów ale miło jest umieć zrobić taką rzecz (może się przydać do czegoś innego! np. do zrobienia gwintu śrubki..) a czy wiecie jak zrobić gwint śrubki?? :) dzieki za pomoc:)
Napisano 2 Maj 200618 l Witam na forum. Gwint śrubki to banał, mozna go zrobic na wiele sposobów. Użyj opcji search, i poszukaj, bo było juz o tym. A co do listków, to robienie zywopłotu na piechote to mordega. jest masa modeli zielska dostepna na necie, poszukaj.
Napisano 2 Maj 200618 l to wymodeluj listek dopasowany do kształtu cylindra. co do śróbki: 1. stwórz walec 2. stwórz sprężynę dopasowaną do walca (kształt prostokoąta, trochę nachylony itp. 3. zbooleanuj je (union) 4. daj tapera z odpowiednią wartością aby zaostrzyć śróbkę 5. daj edit poly i wybevel-uj górny plane aby stworzyć główkę 6. zrób rowek tyle
Napisano 2 Maj 200618 l Co do listka, to nie jestem pewien czy pomoze, ale spróbuj przesunąc pivota do jego podstawy.
Napisano 2 Maj 200618 l Listek musisz zrobić tak. Nałóż mu modyfikator resteXForm i w środku modyfikatora masz center. Przesuń go tam gdzie powien listek wyrastać. Dalej scal wszystko. i przesuń pivota w to samo miejsce co środek XForm. Niewiem co mają te dwie sprawy do siebie ale to działa. Przynajmniej na moim maxie 6
Napisano 8 Maj 200618 l do Lis: tez mam maxa 6, zrobilem jak napisales ale nie dziala :[ . pivot'a przesunalem, nalozylem modyfikator scatter ale efekt jest taki sam jak bez zmiany pivota:( 0.galaź: cylinter -> convert EP 1.Listek narysowalem splin'em 2.dalem extrude 3.convert EP 4.modyfikator XForm 5.przesuwam xform center do podstawy 6.collapse all 7.Hierarchy -> Pivot (affect pivot only) 8.Listek -> scatter -> pick disturb obj (glazka) 9.LIPa :) mam prośbe: możesz sprawdzić czy działa u Ciebie i później mi napisać gdzie robie blad?? PLEASE :)