Napisano 3 Maj 200618 l witam, Szukam jakiegos programiku do robienia pomieszczeń w 3d. Mam zdjęcia pomieszczenia. Chciał bym tak żeby je program połączył i puźniej (nie wiem w jakiej formie) można było sie "poruszać" po tym pomieszczeniu wirtualnie. Np. zrobić zdjęcia własnego domu zrobić wirtualną kopie tego domu na podstawie zdjęć. Rozumiecie o co mi chodzi?
Napisano 3 Maj 200618 l ooj samo sie to nie zrobi. Po prostu musisz domek wymodelować. Polecam maxa lub blender
Napisano 3 Maj 200618 l heheh, niestety, trzeba się pomęczyć. Poza tym, co by to było, gdybo wszysko komputer sam był w stanie zrobić...
Napisano 3 Maj 200618 l a zrobienie panoramu z 8 zdjęć w jedno? Do tego musi być jakiś program:P? wiem że np. taką opcje ma Sony erikson k700i:D robi sie 3 fotki i jest panorama...
Napisano 3 Maj 200618 l Dowolny program graficzny. Photoshop, jakaś tam wersja, ma też funkcję służącą specjalnie do robienia panoram.
Napisano 3 Maj 200618 l a zrobienie panoramu z 8 zdjęć w jedno? Do tego musi być jakiś program:P? wiem że np. taką opcje ma Sony erikson k700i:D robi sie 3 fotki i jest panorama... a nie wystarczy polączyć np w ps'ie?? pozdr
Napisano 3 Maj 200618 l PanoramaMaker albo Panorama Factory. Ale do pomieszczeć raczej się nie nadają. Ważna jest skala, przy wnętrzach każdy szczegół wychodzi, taki chwyt nie przejdzie, chyba że efekt będzie mizerny.
Napisano 1 Lipiec 200618 l jedyne co mógłbyś poruszać w takiej panoramie to kamera. stałbyś w miejscu i sie rozglądał. już powiedziano jakie programy służą do takich sklejanych panoram. Ale to nie 3d choć efekt może być przyjemny
Napisano 3 Lipiec 200618 l Przy tak małych odległościach jakie są w wypadku domu trzeba uważać, bo wszystko się może łatwo zacząć rozjeżdżać. Co do Photoshopa to da się w nim zrobić jedynie mapę do nałożenia na cylinder, a więc możliwość jedynie obracania kamery wokoło osi OY. Zresztą niezależnie jak dokładną panoramę zrobisz i tak nie będziesz mógł się poruszać po domu (jedynie skakać z punktu do punktu). Do robienia profesjonalnych panoram 180x360 stopni, służą specjalne statywy + oprogramowanie typu Realviz Stitcher. Jak to ma być realtime to może pomyśl o zrobieniu modelu i wrzuceniu go do jakiejś gry (HL2 albo coś takiego).
Napisano 3 Lipiec 200618 l Do pomieszczen dosc prosty program http://www.kitchendraw.com legalnie sciagasz ze strony producenta. W opcjach jest mozliwosc ustawienia wersji polskiej. Co robi? latwa edycja pomieszczen dosc bogate biblioteki elementow pokoj, kuchnia, lazienki itd... o ile pamietam mozna pracowac 30h bez oplat W sumie to jest cos w rodzaju CADa
Napisano 3 Lipiec 200618 l canon photostich ale trzeba wiecej fotek zrobic niz 6, pilnowac ekspozycji, i potestowac, ale "chodzic" po pokoju nie bedziesz mogl, lecz tylko sie "rozgladac" moze jakis modeler leveli do quake zeby "pochodzi"
Napisano 3 Lipiec 200618 l http://www.louvre.fr/llv/musee/visite_virtuelle_detail.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673232594&CURRENT_LLV_VISITE_VIRTUELLE%3C%3Ecnt_id=10134198673232594&CURRENT_LLV_DEP%3C%3Efolder_id=1408474395181306&baseIndex=2&FOLDER%3C%3Efolder_id=9852723696500914&bmUID=1151925164559&bmLocale=en Chyba o to chodzi. Ale nie wiem jak to sie robi:)
Napisano 3 Lipiec 200618 l Chodzi Ci o takie coś jak w banerze: www.sosnowiec.pl Jak widzisz efekt 3D to za fest nie jest.. Po byku to wygląda.. :) Weź sobie wymodeluj i może zrób program w C++ albo chociaż w Visual Basic (Użyć możesz TrueVision bo jest darmowy ;p) www.truevision3d.com Albo zrób 4zdjęcia i 4 Planey daj im pokolei texture na to i poruszaj kamerą :) :D Chyba, że takie cos jak na stronie np sony ericsson. Prezentacje telefonów (łazisz po muzeum i wybierasz stonke)
Napisano 3 Lipiec 200618 l To jest silnik graficzny który Ci pomoże wszystko rozmieścić w świecie 3D :) Nie jest trudny ale łatwy też nie.. Wymaga podstawowych wiadomości albo i wiecej z zakresu programowania :)