Napisano 5 Maj 200618 l Wątpię żeby przeszło. Lepiej po prostu przykleić temat o Rendermanie tutaj, a jak się rozwnie, to wtedy myśleć od subforum.
Napisano 5 Maj 200618 l Autor Hmm... no może.. sam właśnei nie wiem za bardzo o nim.. Ale wygląda..hm.. WIELKO.... dlatego chcialem się czegoś dowiedzieć bliżej ;(
Napisano 5 Maj 200618 l Hmm... no może.. sam właśnei nie wiem za bardzo o nim.. Ale wygląda..hm.. WIELKO.... dlatego chcialem się czegoś dowiedzieć bliżej ;(No to pytaj, może rozkręcisz wątek. :)
Napisano 5 Maj 200618 l ja swego czasu używałem aqsis i pixie (fajne rendermany, ale pixie wg mnie lepsza), osobiście polecam jak ktoś ma zamiar używać naprawdę zaawansowanych shaderów, i nie renderować wizek
Napisano 6 Maj 200618 l Dla większości znajomość Hypershaderów jest wystarczająca. Ps:dla mnie nie :)
Napisano 7 Maj 200618 l to co zaczynamy masową naukę rendermana? :) http://www.rendermanacademy.com tak na start :)
Napisano 8 Maj 200618 l Ja jestem za a nawet przeciw. :))) Przeciw- tak samo morzna uczyć się MR Chociarz linijki kodu są zdecydowanie dłurzsze (czyli jednak za)
Napisano 8 Maj 200618 l mmm, właśnie wyjechała z drukarki cieplutka specyfikacja rendermana 3.2.1 :), teraz jeszcze na rynku jakieś książki ew poszukać trzeba :)
Napisano 8 Maj 200618 l masater - czytasz?:) Ja wolę zając się mentalem, a Rendermana traktować jako ciekawostkę :]
Napisano 8 Maj 200618 l mmm, właśnie wyjechała z drukarki cieplutka specyfikacja rendermana 3.2.1Ojj będziesz miał koszmary po nocach! :) Prawda jest taka, że rm jest fajny, bo jest masa materiałów w RSL-u na temat pisania shaderów. Jak coś jest to zawsze język rendermana. Wobec tego idealnie się nadaje, do nauki, a wiedzę zdobytą na rendermanach można później przenieść na np. mentala. Masater: jak będziesz zaczynał od dokumentacji RSL (z przodu jest bodajże, dokumentacja RIBów) to pokaż wyniki eksperymentów z shaderami. :)
Napisano 8 Maj 200618 l jasne, taki mam zamiar - pokazywać wyniki zabawy, może zbierze się jakieś małe społeczeństwo :), a jeden gość znajacy się na rendermanie chyba się przyda na forum :) , btw robię to też ze wzgledu na koszta :), na mentala/pakiet z mentalem mnie nie stać, to używam linuxa/solarisa i darmowych/opensourcowych rendererów rendermana - 3DELight - darmowy do niekomercyjnych zastosowań, i Pixie - open source, może zaczne rozwijać, jak się naumię :)
Napisano 8 Maj 200618 l wiecie 'masater' tak się rzucił na tego rendermana, bo szykujemy sie do bardziej profesjonalnej animacyjii, chcemy cos bardziej monumentalnego zrobic wiec renderman [+blender] jak najbardziej sie nada :)
Napisano 15 Maj 200618 l Heh, szkoła trochę mi bruździ w nauce, ale dziś w końcu przestudiowałem kilka kolejnyhc stron i ręcznie napisałem sobie scenkę testową, jutro znów szkoła, a od czwartku nauka pisania shaderów :) mhm scanka wygląda tak: a źródełko z komentarzami jest tu: learning-01.rib pisane pod Pixie, ale jak ktoś chce używać w czym innym, to należy zwrócić uwagę, na opcje searchpath , która wskazuje mój folder z shaderami oraz na shader światła "shadowpoint", gdyż nie wiem czy występuje on w innych implementacjach domyślnie :) PS: niska jakość spowodowana mocną kompresją jpg, ale to chyba wiadome :)
Napisano 15 Maj 200618 l ręcznie tylko i wyłącznie :), większa kontrola i wygoda jak dla mnie, i wyobraźnię rozwija :)
Napisano 15 Maj 200618 l heh, rozwinęliście teraz moją ciekawośc, chyba wrócę do zabawy z rendermanem, tylko niech się ta szkoła skończy... :(
Napisano 24 Maj 200618 l znacie jakies strony z Podstawami programowania shderów rendermana wiem wiem ze beda to angielskie ale moze sa jakies takie "dla totalnego noba"?..
Napisano 24 Maj 200618 l Na Digital Tutors jest malutki rozdział dotyczący "custom shaders" dla rendermana.
Napisano 24 Maj 200618 l a ja proponuję drugą część specyfikacji rendermana traktującą o języku rsl, klarownie i ładnie tłumaczony proces shadingu oraz spis funkcji etc, które kazdy renderman ma mieć :). Po przerobienu referaty z siggraph, naprawdę fajne rzeczy można znaleźć. :) Specyfikacja rendermana 3.2.1 jest do pobrania w pdfie ze strony pixara