Jump to content

Problem z dyskami twardymi


mlodydres
 Share

Recommended Posts

Witam,

mam nastepujacy problem, do swojego kompa kupilem drugi dysk Seagate Barracuda 5400.1 ST340015A (40GB, 2MB, ATA/100) ST340015A i na początku było wszystko ok. Skopiowłem na niego dane, dysk pochodził tak z 1,5 dnia i w pewnym momencie podczas pracy winda po prostu komp stanął i nic nie dało sie zrobić. Po restarcie kompa windows uruchamiał sie normalnie, ale tylko na okolo 2 minuty i po tym czasie znowu jest stop i nic nie da sie zrobic. Zdazylem uruchomic moj komputer i sprawdzic ze dysk jest widoczny i widzi dane na nim, ale tylko tyle.

Dysk zostal podpiety do innego kompa i wszystko było OK. U mnie dalej jest jakis konflikt. Dysk został sformatowany pod DOS-em ale to nic nie pomaga na moim kompie dalej jest problem. Kombinowałem z ustawieniami biosu, podłaczalem na masterze, slavie,a na innych tasmach ale dalej jest to samo.

Pierwszym dysk to HDD WDC 80GB (WD800JD) S-ATA 8MB Cache Konfiguracja mojego sprzetu:

plyta EPOX 8RDA3+ PRO

proc Sempron 2500+

512 DDR RAM

dysk twardy HDD WDC 80GB (WD800JD) S-ATA 8MB Cache.

Windows XP + SP2

 

Moze jest jakis problem pomiedzy dyskami SATA i ATA??

 

Z góry dzieki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

To że jest SATA i ATA w jednym komputerze na pewno nie powinno powodować podobnych problemów (czyt. mój brat tak ma i chodzi dobrze), piszesz że na różnych taśmach to samo, a czy próbowałeś inny kabel z zasilacza dać, albo podpiąc tylko ten jeden dysk ? Poza tym możesz spróbować podmienić bios (producenci śpieszą się z wypuszczaniem sprzętu na rynek i potem są tego typu niedoróbki, mi np zawyża temp, procesora o kilka stopni)

Link to comment
Share on other sites

problem moze miec na imie zasilacz lub chlodzenie, najczesciej wystepuje razem,

poczysc wiatraki (mzoe wciagaja za duzo pradu), sprawdz czy nie masz za salbego zasilacz ana dzwiganie tylu silnikow,

 

problem moze meic jeszcze na imie wstrzymanie pracy hdd przez winde w celach oszczednosciawych, choc to malo prawdopodobne

 

ostatnie imie problemu to bad sectory w czesci rozruchowej, wtedy pozostaje sformatowac jakims cwanym programem co wyklucza te czesci z uzytku, i wiecej nei formatowac na 0

 

i zajrzyj jeszcze jak poustawiales stronicowanie hddekow, tam czasem pies lezy

Link to comment
Share on other sites

Obecnie sytuacja przedstawia sie nastepująco: podlaczylem inny dysk i dziala OK, 2 napedy CD tez dzialaja.

Sytuacja teraz wyglada tak, ze gdy podlaczone sa dwa dyski windowas uruchamia sie i działa normalnie do momentu, jak chce uruchomić Partition Magic lub WinCmd lub ogólnie gdy dzialam cos na tym dysku (kopiwoanie itp). wtedy jest STOP.

"Mój komputer" widzi normalnie dodatkowy dysk ale gdy juz chce do niego wejsc to STOP.

Bad sektory raczej tez odpadaja, bo po pierwsze dysk nie jest stary a po drugie na innych kompach dziala normalnie

 

I teraz Moje pytanie, czy to dalej moze byc problem sprzetu czy jednak cos z oprogramowaniem??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy