Shalivan Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 hej znalazłem coś takiego, no dobra Dziewczyna mi podrzuciła link :D http://pl.wikipedia.org/wiki/POV-Ray bawił się może ktoś w tym ? jakie wrażenia ? jeżeli ktoś bo sam z ciekawości sobie aż zainstaluje Pozdrawiam
dariusz Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 uczyłem sie tego w pierwszej liceum. Powodzenia:D:D:D
Shalivan Napisano 12 Maj 2006 Autor Napisano 12 Maj 2006 Ale co tak źle czy dobrze ? bo u nas w liceum mayi się uczyliśmy :P
dariusz Napisano 13 Maj 2006 Napisano 13 Maj 2006 do modelowania się totalnie nie nadaje, musiałbyś pisać miesiącami. warto sprubować tego czegoś, ciekawa przygoda;]
masater Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 povray fajnym raytracerem jest, i ma jeden z najlepszych enginów radiocity jakie widziałem. Ale pisane ręczne scen do povraya mija się z celem, to tak jakby ktoś siadł i pisał filmy ręcznie w plikach rib klatka po klatce :)
piotrek Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 Większość porządnych raytracerów pobiera na wejście plik sceny zwykle w formacie ASCII i wypluwa z siebie finalną scenkę, ale tak jak przedmówcy zauważyli, pisanie takich scen jest pracochłonne, niewydajne i trudne :) Zwykle zamiast notatnika czy innego edytora tekstu używa się takich programów jak Maya, XSI czy 3dsmax, a następnie eksportuje się stworzoną tu scenę do właśnie takiego pliku i wtedy uruchamia się renderer na kilka miesięcy, aby po tym czasie zobaczyć rezyultaty ;)
Lis Napisano 14 Maj 2006 Napisano 14 Maj 2006 Ha Ha Ha. A ja w pov-rayu animacje nawet robiłem :-) Pluginy były i inne pierdoły. Ps. Gdzieś wyparował mi płyta z pracami z pov-raya. Można się wyobraźni przestrzennej nauczyć dość konkretnie. Jak kogoś interesuje pisanie 3d to polecam też VRML-a Gierki sięw tym robiło :-)
Rekomendowane odpowiedzi