Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy ktos moze mi wyjasnic czym jest caustyka? i na czym dokladnie polega dzialanie indirect energy filtres: diffuse i specular?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

otoz efekt caustic to tak zwane realistyczne refleksy i odbicia ... jesli jesre powiedzmy na basenie krytym i przez okna pada sponce to na scianacz na suficie widzisz takie mrygajace i nieregulrne swiatelka to jest efekt kaustyki ... w mnij glogalnym znaczeniu to takie zjakiwska i procesy przetwazania danych w wyniku ktorych otrzymujemy odzwierciedlenie w mniejszym badz wiekszym stopniu realistycznego zachowania sie swiatla w otoczeniu powiezchni nieregularnie odbijajacych oraz bryl przezroczystych o badziej zlozonym ksztalcie (w tym przypadq pod pojeciem bardziej zlozonego ksztaltu rozumiem bryle ktora nie posiada wylacznie powierzchni plaskich)... jesli chodzi natomiast o parametry difuse i specular to jeden jest odpowiedzialny za intensywnosc koloru zjawiska ... to zalezy czego ten parametr dotyczy ... a specullar to parametr regulujacy intensywnosc jarzenia sie padajacego swiatla na obiekt ... nie wiem jak to dokladniej opisac :D

Napisano

Łojej ale kolega Wojciech Daszczyk - PROF. Się rozpisał... Jeszcze nie przeczytałem jego wypocin... A ten efekt to po prostu zdolność skupiania i załamywania światła obiektów półprzezroczystych.

Napisano

:D Podoba mi się Wasze poczucie humoru, ale też wiedza na ten temat, serio jest pod wrażeniem ;-)))