myk_myk Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Witam. W tutorialach widzę jak obraca się wiewport bez uzycia "Arc Rotate". Jak to się zrobi? Mam maxa 7. Pozdrawiam.
dariusz Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 pamiętaj że w prawie każdym programie klawisze alt, ctrl i shift, maja przypisane jedne z podstawowych funkcji, pobaw sie nimi w maksie:D
myk_myk Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Alt dodaje zaznaczenia, ctrl odelmuje, shift kopiuje. Próbowałem różnych klawiszy z altem itp. lecz nie mogę trafić, jak obracać viewport bez użycia "Arc Rotate".
myk_myk Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 W środkowym klawiszu mam F5 (maximize viewport toggle-tak sobie ustawiłem) i nie działa obrót. Co wstawić pod środkowy przycisk?
Xol Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 jeśli nie działa Alt+MMB to spróbuj usunać skrót który ustawiłeś i sprawdź jeszcze raz http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=2367&highlight=skr%F3ty+klawiaturowe
myk_myk Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Zresetowałem skróty i też nie działa. Wie ktoś może jak to się nazywa? Gdybym wiedział, to bym sobie mysz dostosował w "Customize user...".
streaker Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 A nie zmieniałeś nic w ustawieniach myszy (jeśli masz jakąś fajniejsza mysz np. logitecha; wiem że u mnie domyślnie MMB jest ustawiony jako rolka, i w ustawieniach myszy musisz to zmienić na środkowy przycisk).
danilo2 Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 ej no momencik, przecież takie coś nie działa zawsze :P na prawdę :D u mnie osobiście prawy alt+środkowy klawisz nie robi nic, natomiast lewy alt+środkowy przycisk działa, więc może to to? :)
Xol Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 ja mam logitecha i rzeczywiście po instalacji sterowników muszę zapodać programik http://www.download.net.pl/d424/Logitech-MouseWare-Advanced-Settings-Utility/ i muszę odhaczyć "keep other button assigments (Duble-click...)
myk_myk Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 OK. Dziękuję. W myszce ustawiłem środkowy button na "Środkowy" i z lewym Altem obraca viewport. Dotychczas miałem pod nim "F5". Czy istnieje możliwość ustawienia to w jakiś inny sposób, bo to "F5" jest mi bardzo potrzebne, a w Maxie nie można "Środkowy" (ew. plus inny klawisz) ustawić jako jakiś skrót. Czy można zamienić "Alt + Środkowy" na "Środkowy" i vice versa? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi