Napisano 17 Maj 200618 l Witam. Zauważyłem dzisiaj coś bardzo dziwnego na co wcześniej nie zwracałem uwagi. Otóż konwertowałem dzisiaj partycję za pomocą programu Partition Magic 8. Konwersja była z FAT32 do NTFS. Po konwersji okazało się (z ciekawości to sprawdziłem), że system plików jaki teraz jest na tej partycji to NTFS 3.41 czy li prehistoria bo to pochodzi jeszcze z czasów WindowsNT 3.41. Każda kolejna odsłona systemu miała nową wersję NTFS. W Windows XP powinna to być wersja 5.1. Taki system jest zainstalowany na tym dysku a mimo to system plików stary!?!?!?! Teraz pytanie, czy to Partition Magic źle rozpoznaje czy coś jest nie tak. Jeżeli ktoś zna/poleca jakieś programy do konwertowania partycji bez utraty danych (do nowego systemu NTFS 5.1) to czekam na sugestie. Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 17 Maj 200618 l A może Partition Magic źle odczytuje wersję NTFS? Bo przecież do konwersji FAT32 --> NTFS i tak używa zewnętrznego polecenia convert...
Napisano 17 Maj 200618 l Autor No dokładnie, używane jest zewnętrzne polecenie. Troszkę się uspokoiłem. Znacie panowie jakieś wartościowe programy do partycjonowania?
Napisano 23 Maj 200618 l z tego co pamiętam to najlepsiejszy był i nadal chyba jest partition magic może to Ci trochę pomoże tam są do różnego sofciku do obsługi dysków, a jak nic nie wybierzesz daj znać. Z tego co zrozumiałem masz pod XP'kiem FAT32 konwert na NTFS , czy przestawiałeś jakieś wartości klastra NTFS??