Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem bo niedlugo kupuje nowy sprzęt ...

Myślałem nad dobrą kartą graficzną i poradzcie mi która z tych kart będzie lepsza do grafiki 3D i wogole do gier, filmów, itp.

Radeon X1900XTX

vs.

GeForce 7900 GTX

Która mam wybrać ? Czytalem gdzies ze srednio GeForce maja 16 Pixel Shader, a ten Ati Radeon X1900XTX ma 46 Pixel Shader. Powiedzcie po co są te Pixel Shader i czy to w praktyce sie przydaje :) I oczywiście która będzie lepsza przed O/C a ktora po O/C :P

Z góry dzięki za pomoc :rolleyes:

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 975
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Do grafiki 3D, tzn. tych programów, które pracuja w OpenGL lepsza jest Nvidia. Ma po prostu lepiej napisane stery. Widać to u użytkowników Mayi, XSI.

Napisano

ja bym wolał kupić sobie 7600 i za to kupić lepszy procek bo przy renderigu grafa nie ma znaczenia albo x800gto i wgrać bios z lepszej karty x850 podajże i ma się wtedy 16 potokową karte z wyższym taktowaniem najlepiej zastosować chlodzenie wodne na CPU i GPU +radiotory na pamięci+ dobra wentylacja jedyna wada to taka że nie ma najnowszych shaderów tak więc za 3 latka karta do gier będzie bezużyteczna dlategow wybrałbym 7600 ponieważ czasami człowiek musi się zrelaksować przy jakiejś nowej gierce

Napisano

TEST X1900 GT vs. GeForce 7900 GT wiem, wiem - wersje GT, ale wyniki będą miarodajne. Sam wybrałbym GeForce - w rozdziałkach >1280x1024 bije Radka w każdej grze. Podobnie w aplikacjach 3D jak to napiał Gordy GeForce'y są lepsze.

Sorki za OT, ale musze. suntzu - zepsuły ci sie klawisze z kropką i przecinkiem? W twoim poście nie ma ani jednego znaku interpunkcyjnego. I do tego musisz wiedzieć że DUŻYCH liter używamy nie tylko w skrótach "CPU" czy "GPU", ale też na początku zdania. Nie obraź się, ale takie kilka pixeli więcej znacznie ułatwia czytanie.

Pozdro!

Napisano

Ja mam większe zaufanie do Ge-force 7900 GTX, według mnie najlepszy wybór, oczywiście tylko i wyłącznie firma Gainward.

Pozdrawiam!

Napisano

Potwierdzam kumple na ATI czasem musieli kombinować jakiś pacze a ja na NV śmigam od zawsze bez problemów. Ponadto może lepiej zejsc troche z kart na rzecz procka czy ramu bo moja grafa ruszyła na max doiero przy 2gb a ona tylko w grach ma swój urok rendery sam wiesz...

Napisano
  • Autor

ie

ja bym wolał kupić sobie 7600 i za to kupić lepszy procek bo przy renderigu grafa nie ma znaczenia albo x800gto i wgrać bios z lepszej karty x850 podajże i ma się wtedy 16 potokową karte z wyższym taktowaniem najlepiej zastosować chlodzenie wodne na CPU i GPU +radiotory na pamięci+ dobra wentylacja jedyna wada to taka że nie ma najnowszych shaderów tak więc za 3 latka karta do gier będzie bezużyteczna dlategow wybrałbym 7600 ponieważ czasami człowiek musi się zrelaksować przy jakiejś nowej gierce

Ja na karcie do grafy nie oszczędzam :P ... A co do procka to myślałem 2x3,0Ghz ( 6,0Ghz ), i tu moje drugie pytanie :

Jaki procek byłby wydajniejszy ? 3,6Ghz czy 2x3,0Ghz ?

Napisano
3,6Ghz czy 2x3,0Ghz ?

Im szybszy tym lepszy...jak masz kasę to na prockach też nie oszczędzaj!

Kurde...ja miesiąc temu zęby w ścianę wbiłem, żeby gdzieś we wrześniu kredycik zaciągnać na nowy sprzęt. Chciałbym żeby był już ten wrzesień bo głodny jestem:D hehe