Napisano 31 Maj 200618 l Siemanko Zrobiłem sobie taki mini modelki podstawki pod filiżankę, umieściłem na boxsie, wyrenderowałem i oto efekt Skąd u licha wzięło się to światło?????? Renderuje w v-ray, deflautowe światła maxa wyłączyłem,a włączyłem skylight w ustawieniach rendera. Jakby się ktoś pytał to podstawka dotyka boxa - nie ma tam luki.
Napisano 31 Maj 200618 l Może masz w irradiance map/current preset ustawione na very low. Jak tak to zmnień na wyższy. Spróbuj też zrobic małą lukę między obiektami.
Napisano 31 Maj 200618 l Autor Dzięki Siwy, zmieniłem na high i pomogło, teraz jest prawidłowy cień. Swoją drogą ciekawe który parametr w "irradiance map" za to odpowiada? Spróbuję dojść do tego metodą prób i błędów. THX
Napisano 31 Maj 200618 l high za długo ci będzie liczył, ja ustawiam na low i jest ok. Jak dojdziesz który to parametr to napisz.
Napisano 31 Maj 200618 l Autor Wszystko moze zostac tak samo jak przy "very low", wystarczy tylko zminiejszyć wartość parametru "Blur GI" w moim przypadku do 15 jednostek.
Napisano 31 Maj 200618 l Clr Threshold - odpowiada wrażliwości na zmiany światła,mniejsze wartości oznaczają większą czułośc, lepszą jakość. Nrm Threshold - odpowiada wrażliwości na normalne i małe detale pow. mniejsze wartości zwiększają czułość, poprawiają jakość. Dist Threshold - odpowiada wrażliwości na odległośc między pow., większe wartośći dają większe samplowanie w miejscach, gdzie pow. są blisko siebie. HSph Subdiv - sampling, większe wartości powodują lepszy (gładszy) obraz. Iterp. Samples - większe wartości poowodują miększy obraz (zanikają szczegoły), małe wartości mogą powodować zniekształcenia. jak jakieś wątpliwości to oryginał: http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/