Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę was o pomoc.

Zastanawiam się nad wpływem światła na obiekt - klosz lub abażur i światło omni: Omni wewnątrz sfery, która pełni funkcję klosza z mlecznego, białego szkła - jest więc nieprzezroczysta, a przepuszcza światło i świeci - jak ustawić, i które, parametry dla takiej sfery i/lub światła (czy da się nie używać self illumination w tym przypadku?). To samo dotyczy abażura, na którym, po zapaleniu światła widać układ nitek (wątek i osnowa), który przepuszcza światło a dodatkowo świeci (mam wrażenie, że self illumination nie oddaje tego efektu).

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A wiec robisz tak:

Dla materiału kuli wokół światła ustawiasz self illumination w okolicach 80-100 wg. uznania.

Klikasz na swiatlo omni, w panelu modify wciskasz przycisk Exclude.... i tam wybierasz obiekty które nie rzucają cienia

A teraz pytanie... jak uzystac takie swiatlo z zewnatrz jak tu: http://www.max3d.pl/goldview.php?id=37

i jak zrobic zaslony takie jak tu http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=25140

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki. Niemniej jednak taka metoda może się sprawdziś w mlecznym kloszu, a co z abażurem? Abażur nie może świecić cały przez co wyglądał by nienaturalnie i płasko. Tutaj światło powinno wygasać na załamaniach i przy dole i górze abażura. Tu chyba self illumination nie pomoże...

To samo dotyczy zasłon w oknie - niby nie przezroczyste a jednak światło zewnętrzne je rozświetla i widzimy ich kolor, oraz przedmioty ustawione za nimi. Próbowałem nadać teksturę drobnego wątka i osnowy na taka zasłonę (siatka nitek :)) - tekstura w diffuse i opacity, tak że przepuszczały światło i widać było przedmioty ustawione za nimi. Niemniej jednak światło padając na taką zasłonę lub abażur powinno rozświetlać teksturę i ukazywać jej kolor oraz modelować taki obiekt, cieniując go, ale nie wiem jak to uzyskać. Pozatym chodzi mi o efekt prosty a efektowny...

Czy ktoś wie jak to ustawić?

Napisano

1. W postprodukcji - efekt nazywa sie glow albo dreamblur (albo uzywasz vray sun - podobne rzeczy zrobi)

2. Zależy o co ci chodzi, czy o kształt (reactorem da rade), czy o materiał, może to być SSS (wątpie), albo coś takiego jak jest w tutku z evermotion.org o tworzeniu interiora (poszukaj sobie)