Napisano 2 Czerwiec 200618 l Hej, Dzisiajsię dowiedziałem jak dokładnie obracać obiekty (Temat "Dokładność") bawiłem się i coś skopałem. Obróciłem obiekt razem z otaczającym go sześcianem, nie wim jak to zmienić, żeby było jak poprzednio, nawet nie wiem co dokładnie skopałem. Wygląda to tak http://stocznia-jachtowa.biz.pl/Jacht Zaznaczyłem o co mi chodzi. Najgorsze jest to, że mój plik zapasowy dawno nie był uaktualniany:) Jeśli się da to proszę też o wyjaśnienie mi do czego używa się tej funkcji. Jak zwykle dzięki:)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor Tak sobie pomyślałem, że może obróciłem obiekt tworząc przy okazji jakiś lokalny układ współrzędnych?
Napisano 3 Czerwiec 200618 l nie wiem czy dobrze zrozumiałam problem, ale spróbuj obrócić do zera w światowym systemie współżędnych.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l jeżeli chcesz aby ten "box" wrócił na swoje miejsce to spróbuj: -wejdź w UTILITIES (ikona młoteczka na zakładce w panelu) -kliknij MORE -znajdź RESET XFORM -zaznacz obiekt -kliknij RESET SELECTED ale obracanie się tego bounding boxa to chyba nic złego? czy w czymś Ci to przeszkodziło?
Napisano 3 Czerwiec 200618 l wiesz mialem kiedys taki sam problem...wybrnąłem z niego tak: obok obiektu z "przekreconym" bounding boxem stworzylem boxa (on mial wszystko tak jak trzeba) pozniej przeksztalcilem go na editable poly, i połaczyłem z moim obiektem (w Twoim przypadku to bedzie ta łodka) funkcja "attach" w ten sposób łodka przejmie jakby wlasciwosci tego szescianu wokół boxa i dopasuje go do swoich rozmiarów..pozniej tylko zaznacz polygonki ktore nie sa potrzebne (box) wywal je i...ciachciarachciach. Pewnie sa inne metody ale ja znam tylko taka :|......acha..jeszcze jedno nie pamietam jaka kolejnosc czy box do łodki czy łodke do boxa trzeba przyłaczyc...dośc wazne bo zalezy ktory "szesccian" bedzie wziety po uwage...Pozdrwiam zdeno- moga byc problemy pozniej przy texturowaniu o ile pamietam ;)
Napisano 5 Czerwiec 200618 l Autor Serdeczne dzięki, jakoś sobie z tym poradziłem, zresetowałem maxa i ręcznie poprzestawiałem, jest dobrze, było lepiej :)