Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

Dzisiajsię dowiedziałem jak dokładnie obracać obiekty (Temat "Dokładność") bawiłem się i coś skopałem.

Obróciłem obiekt razem z otaczającym go sześcianem, nie wim jak to zmienić, żeby było jak poprzednio, nawet nie wiem co dokładnie skopałem.

Wygląda to tak http://stocznia-jachtowa.biz.pl/Jacht

Zaznaczyłem o co mi chodzi.

Najgorsze jest to, że mój plik zapasowy dawno nie był uaktualniany:)

Jeśli się da to proszę też o wyjaśnienie mi do czego używa się tej funkcji.

Jak zwykle dzięki:)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 913
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tak sobie pomyślałem, że może obróciłem obiekt tworząc przy okazji jakiś lokalny układ współrzędnych?

Napisano

nie wiem czy dobrze zrozumiałam problem, ale spróbuj obrócić do zera w światowym systemie współżędnych.

Napisano

jeżeli chcesz aby ten "box" wrócił na swoje miejsce to spróbuj:

-wejdź w UTILITIES (ikona młoteczka na zakładce w panelu)

-kliknij MORE

-znajdź RESET XFORM

-zaznacz obiekt

-kliknij RESET SELECTED

ale obracanie się tego bounding boxa to chyba nic złego? czy w czymś Ci to przeszkodziło?

Napisano

wiesz mialem kiedys taki sam problem...wybrnąłem z niego tak: obok obiektu z "przekreconym" bounding boxem stworzylem boxa (on mial wszystko tak jak trzeba) pozniej przeksztalcilem go na editable poly, i połaczyłem z moim obiektem (w Twoim przypadku to bedzie ta łodka) funkcja "attach" w ten sposób łodka przejmie jakby wlasciwosci tego szescianu wokół boxa i dopasuje go do swoich rozmiarów..pozniej tylko zaznacz polygonki ktore nie sa potrzebne (box) wywal je i...ciachciarachciach. Pewnie sa inne metody ale ja znam tylko taka :|......acha..jeszcze jedno nie pamietam jaka kolejnosc czy box do łodki czy łodke do boxa trzeba przyłaczyc...dośc wazne bo zalezy ktory "szesccian" bedzie wziety po uwage...Pozdrwiam

zdeno- moga byc problemy pozniej przy texturowaniu o ile pamietam ;)

Napisano
  • Autor

Serdeczne dzięki, jakoś sobie z tym poradziłem, zresetowałem maxa i ręcznie poprzestawiałem, jest dobrze, było lepiej :)