Napisano 5 Czerwiec 200618 l witam. chcialbym kupic sobie nowego procka i mysle o procesorze 2 rdzeniowym pentiuma oczywiscie.. posiadam w tej chwili PROCESOR INTEL PENTIUM 4 630 3.0 GHz LGA775 FSB 800 MHz 2MB cache 32 bit niestety zabardzo nie znam sie na sprzecie hardware i w zwiazku z tym prosilbym was o informacje: 1. jaki jest stosunek mocy obliczeniowej mojego procka do procka Intel Pentium D 930 (S775) 3.00 GHz (2x2MB cache) 64 bit, dual core czyli podobne parametry tyle ze 2 rdzeniowy i 64 biowy 2. czy majac plyte glowna ze socetem z podstawka LGA 775 musze ja wymieniac na inna? czyli czy plyta 32 bit bedzie obsugiwac 64 bit i 2 rdzenie
Napisano 5 Czerwiec 200618 l ad 1. To tak jakbyś wsadzl dwa procesory 1,5 GHZ ( dobrze mi sie wydaje?) Kazdy z nich moze pracować niezalerznie. Wiec rownoczesnie mozesz rozpakować rary i renderowąc np. w maxwellu (on chyba dosc wydajnie wytkorzystuje procesor) Natomias ad 2. Jaki masz chipset ? Jezeli 915 to nie. Jezeli > 915 to tak (np. 945). od 945 w gore sa kompatybilne w doł (mozesz wsadzic takze swoje pentium sztyry) pzdr Lekturka: http://sprzet.pclab.pl/art13928.html
Napisano 5 Czerwiec 200618 l Autor to czemu w sklepie gadaja ze to tak jakbym mial 2 procki po 3 GHz?? ale sciema!
Napisano 5 Czerwiec 200618 l hmm mi sie wydawalo ze dual core to jest wlasnie 2x 3 ghz, technologia HT zapewniala cos podobnego tylko dzielila procek na pol czyli majac 3giga HT miales 2x 1,5 i kazdy dzialal niezaleznie. Skoro wszyscy mowia ze Amd wyprzedzilo intela bo intel pozniej wprowadzil swoje procki D wiec zapewne jest 2x3 giga. Ale niestety spotkalem sie z taka sama opinia "znawcow z forum" ze D dzieli tak samo jak HT wiec co to jest ta nowa technologia D znawcy mowic tutaj zaraz lol
Napisano 5 Czerwiec 200618 l hmm...teortycznie, patrzac na oferte komputronika np. PIsze: Intel Pentium D 930 (S775) 3.00 GHz (2x2MB cache) A wiec jest to 2 x 1.5 GHz. Natomias maja osobne cache. Moge sie mylić ;)
Napisano 5 Czerwiec 200618 l slayer mylisz sie - d930 to 2x3ghz z czego na kazdy przypada po 2mb cache'u
Napisano 5 Czerwiec 200618 l slayer mylisz sie - d930 to 2x3ghz z czego na kazdy przypada po 2mb cache'u Jestem slajver :P. Jesli tak to przepraszam ;)
Napisano 5 Czerwiec 200618 l Autor czyli warto w taki sprzecik zainwestowac? czemu cena tego procka niewiele rozni sie od ceny jedno procesowego
Napisano 5 Czerwiec 200618 l slajver - sorry, moj blad. thorgal - z ta cena to ciekawa sprawa u intela:] Tym barzdziej nie ma sie nad czym zastanawiac. Procesor dwu rdzeniowy to po prostu dwa procki w jednym sockecie - rozwiazanie czesto wydajniejsze od 2 prockow jednordzeniowych w dwuch socketach.