Napisano 6 Czerwiec 200618 l witam. Mam do Was 2 pytania. 1. Jak wczytać swf w konkretne miejsce (x:40 y:50) ? uzywam MovieClipLoadera, i zawsze ustawiam konkretny level, ale tym razem mam mały swf (zawsze robilem kazdy tej samej wielkosci) i chce go wczytac w okreslone miejsce. Jak to zrobić ? 2. Jak wczytam swfa przy użyciu MovieClipLoadera to jak go potem z niego "odczytać" znaczy wyczyścić to co wczesniej załadowałem. myslalem nad parametrem _visible, ale da sie całkowicie usunąc to co zaladowalem ?? mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi :P ? pozdrawiam
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Najpierw zastosuj Loadmovie i załaduj swf-a do targetu a nie na warstwę a potem jak chcesz go rozładować to zastosuj unload movie albo jak kto woli załaduj w jego do tego samego targetu(czyli movieclipu) inny pusty swf i voila Najlepiej będzie jak w ładowanym pliku swf będziesz miał movieclipa w którym będzie cala scena, bo jak ładujesz taką scenę to ten movie clip będzie wyrównywany do lewego górnego rogu. powodzenia
Napisano 6 Czerwiec 200618 l 1. mozesz rownie dobrze stworzyc skryptowo movie clip, do niego zaladowac swfa i i ustawic jego pozycje za pomoca np. _root.createEmptyMovieClip("nazwaklipu", glebokosc(czyli warstwa 0 najnizej) ); _root.nazwaklipu.loadMovie(nazwaTwojegoSWFa); nazwaklipu._x = 40; nazwaklipu._y = 50; 2. visible - sluzy tylko do chowania elementu, czyli staje sie niewidoczny (cos w stylu alpha) a tak jak powiedzial DaveBorck unLoad jest dobrym rozwiazaniem
Napisano 6 Czerwiec 200618 l Autor dzięki, z pierwszym sobie poradziłem, wczytałem tam gdzie chciałem. ale z rozładowaniem pliku mam problem, poszukałem w helpie tej funkcji unloadMovie i ok. napisałem kod taki: //stworzyłem tego MCL zeby zaladowac sobie swf var wgrywacz:MovieClipLoader = new MovieClipLoader(); //wiadomo o co chodzi ;) wgrywacz.loadClip("home.swf",50); //i kod do buttona który ma rozładować swfa kontaktBtn.onRelease = function() { unloadMovie("home.swf"); } i nie działa :( a najlepsze to że swf sie w ogole juz nie ładuje.. jak to zrobić ?
Napisano 6 Czerwiec 200618 l //stworzyłem tego MCL zeby zaladowac sobie swf var wgrywacz:MovieClipLoader = new MovieClipLoader(); wgrywacz.loadClip("home.swf",50); } var wgrywacz? czemu var? po co? co to ma na celu? po co komplikujesz sobie zycie? mi takie cos dziala(przed sekunda zrobilem) : this.createEmptyMovieClip("tutajLaduj", 2); this.tutajLaduj.loadMovie("test.swf"); tutajLaduj._x = 40; tutajLaduj._y = 50; this.button_btn.onRelease = function() { unloadMovie(tutajLaduj); };