Skocz do zawartości

Studia na WAPW - podwyżka do 13.5 tys zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm przyszła pora, kiedy losy WAPW się ważą. Otóż kochany Rektor PW zwiększa czesne niestacjonarnych studiów do 13 700 zł !! za rok.

Info od samorządu:

najpierw mejl od samorządu:

"Decyzją Rektora Politechniki Warszawskiej z dnia 5 czerwca 2006r. w sprawie wysokości opłat za zajęcia dydaktyczne i inne formy kształcenia w roku akademickim 2006/2007 czesne na Wydziale Architektury od roku akademickiego 2006/7 wzrośnie do 13 700 zł rocznie.

W tej sytuacji wielu z nas nie będzie mogło sobie pozwolić na studiowanie na naszym Wydziale.

Powyższa decyzja Rektora jest niezgodna z obowiązująca ustawą "Prawo o szkolnictwie wyższym", która mówi, że czesne osób, które już studiują nie może wzrosnąć do końca okresu studiów. Po naszych naciskach dziekan Wydziału dokonał obliczeń, które wskazują, że możliwe byłoby przeniesienie wszystkich studentów niestacjonarnych na studia dzienne.

Niestety wymagałoby to przyznania przez Politechnikę specjalnych środków, które pokryłyby wytworzony w ten sposób deficyt w budżecie naszego Wydziału.

Wysłaliśmy mejla na listę arch-info, w załączniku którego znajdziecie pismo do Rektora z prośbą o przeniesienie na studia dzienne.

Prosimy, aby każdy ze studentów studiów wieczorowych wydrukował sobie to pismo i podpisane imieniem, nazwiskiem i numerem indeksu oddał przedstawicielom Samorządu WA czwartek i piątek do 14.30 (8, 9 czerwca).

Planujemy przedstawić te podania Rektorowi w piątek z prośbą o rozpatrzenie propozycji Dziekana do środy.

Jeżeli w środę Rektor nie podejmie korzystnych dla nas decyzji, poinformujemy go o zorganizowaniu przez nas strajku.

Monika Piotrowska

Radosław Gajda "

Tak więc jezeli ktoś planuje zdawać na te studia to proszę o rozwagę. Uczelnie robią masę chamstwa, ale myślę, że to jest pod poprzeczkę.

Dodam, że kasa wpływa nie do WAPW tylko do kasy wspólnej PW. A przy tym finansowanie wydziału arch zmniejszono o znaczną sumkę...

pozdro dla Rektora.. wstyd.

• Odpowiedzi 20
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spoko maceo!!! U nas w Gdańsku bez zmian skoczyło do 5400za sem.:) Z dopiskiem stawka rosnąca, Giertych cofnął dotacje i dlatego te komplikacje małe, nie chcę mi się nawet o tym pisać i gadać, Gdańsku jest plan wygaszania (wieczorówki/niestacjonarnych) a tych, co są na wieczo. Jest garstka to przenoszą na dzienne prawdo podobnie. I dadzą ITS. Studiów, ale pod patronem dziennych.Taki ten śmierdzący kraj na zakończenie miłego akcentu poczytajcie to: tylko płakać. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3399975.html

Napisano

hehe a ja sie zastanawialem dla czego w kraku (choc nie wiem czy sa to oficjalne informacje bo takowych jeszcze nie podali) poleciala cena na 14 tysciakow za rok + plus wprowadzili nam taki bajer ze we wrzesniu 1 raz mozna poprawiac dany przedmiot pozniej czeba wykladac pesos za kolejne poprawki...

Napisano

kurr.. ale żeby u nas była tylko garstka wieczorowych (czyli płatnych) u nas są kurde proporcje 50 bezpłatnych na 100 płatnych !!!! więc stary... nikt nie spodziewał się podwyżki o 4 000 !!! a pomysł pojawił się 3 -4 miesiące przed końcem roku. Sory !! Rozumiem podwyżka o 200-300 zł... Ale o 4 000 !!

Jest taki problem, że część studentów (znaczna) może niekontnuować studiów. Więc niewyobrażam sobie tego. Inna opcja to oddzielenie wieczorowych od dziennych, bo są mieszane grupy. To znaczy 2x więcej wkładów + ćwiczeń.. I kto zapłaci kadrze to ja nie wiem. Nie wie też dziekan, a rektor to jakiś ślepy pacan chyba. Nie traktuje każdego wydziału jednakowo tylko całą politechnikę jak leci. A WA jest trochę bardziej specyficzny niż większość...

Wkurza mnie taka piepszona polityka anty ludzka. Jak coś niby dla ludzi robią to ludzie albo tego nie chcą albo tracą. A cały czas jak chcesz coś zrobić to "władze" są przeciwko.. trochę spiskowa teoria, ale w praktyce tak to wychodzi, mimo że zawsze staram się myśleć inaczej.

Inna sprawa to to, że to nie jest zgodne z prawem. I jakąś międzyludzką uczciwością. Masę ludzi też się przygotowuje na te studia przez rok, niektórzy rok nie studiują żeby się dobrze przygotować, a teraz okazuje się, że rok zmarnowany bo czesne nagle wyższe o 4 tys !!

A zwłaszcza nie podają tego od początku tylko jakoś mimochodem na końcu sem, pisząc jeszcze w regulaminie co innego.

Może i to norma na innych wydziałach, ale kur... co z tego jak to jakieś popiepszone jest i nieuczciwe. Ja się nie zgadzam. I bedę kur... pierwszym, który pójdzie na ten strajk. Zwłaszcza, że kadra i te studia nie są warte takiej kasy. Nie wiem jak u was ale u mnie połowa kadry jest do wymiany. Na czele z katedrą rysunku, gdzie goście biorą kasę a nie przychodzą nawet na zajęcia, albo przychodzą, rzucajątemat i wychodzą !!

Napisano

A co do linka arch515 - pomysł, żeby wybierać z mniej znanych "gwiazd" jest dobry. Potrzebujemy w Warszawie czegoś co nie będzie "klonem" albo "kolejnym fajnym budynkiem" znanego architekta. Z resztą oni się nie starają za bardzo projektując dla takich Warszaw - patrz libeskinda na muzeum żydów - obleśny odrzut, albo podarunek Gerhego - czyli budynek, który zrobił dla kogośinnego, ale sięnie przyjął.. czy tam foster który dał trochę ciała i nawet Metropolitana nie ma w jego monografi. Ale dobra.

Czytam artykuł i jak zobaczyłem Zahę Hadid albo Meiera to mi szczena opadła... Zgadzam się.. TAKICH nazwisk się nei olewa... Zwłaszcza, że nie ma żadnego Fourniera (którego też wypiepszyli) ani Asymptote, MVRDV, ani żadnych nowoczesnych biór, czy małych ale przełomowych.. porażka...

Co prawda jest budzyński, kuryłowicz, ingarden, mucha... ale to (sory) nie są bióra które sprostają temu projektowi.... myślę, żę wyjdzie cośmiernego.

Ja liczęna kumę, którego projekt dla muzeum żydów byłnajlepszy, ale też niedokończony.

Napisano

Ja też z Gd...mamy piekną polityke...to co ziom pisal o przeniesieniu na dzienne to ja tak słabo wieże...no ale zawsze jest wyjście....zaczynając studia było 2500 teraz 5100 ma być...wypasss....powiedzcie gdzie ten strajk....

Napisano

jak by przeniesli nas na dzienne jako osobną grupe to chyba by na nas coś z państwa sypneli. U nas na 2 roku jest 20 osób, na 3-8, a na 4-20.

wiec mogli by spokojnie z 1 rocznika 1 grupe zrobić na dziennych, bedzie zadyma u nas nie damy sie, i to jest właśnie przykład jak państwo dba o studentów na tyle elitarnrgo kierunku co architektura....wyrzucają kilkuset studentów na bruk, co lepsi wyjadą za granice...a potem płacz ze nie ma komu w Polsce pracowac....tez wyjade...ale po studiach :] Może by tam trzeba było jakimiś jajkami porzucać w warszawie, kilka samochodów spalić, kilku policjantów najebać...tak jak we francji? co wy na to :D

Napisano

no tak, pierwszy rok ok, jezeli jakby wiedzą na co się decydują. Jakbym wiedział od początku to możę bym się nie zdecdował albo coś. Z resztą gdzie jest prawo ! Jest ustawa, że nie można podwyżać czesnego w trakcie studiów. I to ogólnopolska !! ;) ;)

Tylko głupi giertych z jego ligą idiotów ciągle jakieś pomysły typu pęsje dla matek samonie wychowujących dzieci... kurr... sory, ale co to ma być, jakie dzieci ?! bezrobotne i bez edukacji, bo gospodarki nie wspiera a edukację scina jak burą suk... Co to ma być?!?! I czyja to jest reprezentacja ?!?! Ledwo weszli do rządu.. Ja wysiadam, naprawdę.

Jeszcze mieszkam 100m od sejmu i na tych pacanów patrzę codzień. To strasznie frustrująca sprawa, bo mogę się tym nie interesować, ale na każdym kroku to podkłada mi kłody. Nie rozumiem też ludzi, którzy to olewają. Tu nie ma co olewać. Ale to już takie wywody w podirytowaniu sytuacją ;)

Strajk będzie, jeżeli Rektor nie da tego "dofinansowania" na pokrycie deficytu, bo dziekan chyba się zgadza (tak wynika z info na górze) żeby przenieść ludzi na dzienne. W środę się dowiemy. Strajk pewnie będzie gdzieś na politechnice warszawskiej. Nic nie wiadomo. Czekamy chyba na decyzję samorządu. O dziwo są całkiem zmotywowani. Nie wiem jak to było na naszym wydziale, ale zazwyczaj spotykam się z biernością wszelkiego rodzaju samorządów itd. Wiec widząc zaangażowanie naszego samorządu jestem bardzo miło zaskoczony i gotowy wspierać jak tylko mogę ;)

Z resztą ja myslę, że takie strajki i widoczne pokazanie swojej woli/głosu jest potrzebne. Nie wiem jak wy, ale ja się czuję nieszanowany przez rząd polski (jak ja pier...le) i władze uczelni (starzy goście, którzy nie mają konaktu ze studentami i nie czają). Zawsze (to mój 3ci wydział) student był tylko śmieciem, astudent pierwszego roku śmieciem szczególnym, który nawet nie był studentem - mniejsze prawa, traktowanie jak "pierwszoroczniaka, który jeszcze nic nie wiee itp". Możę za bardzo to zabrzmiało, ale kurde.. nie jest tak, że nie da się czegoś zmienić ;)

No dobra.. sory zatakie hasła, ale jestem w poniesieniu ;)

Napisano

Wogole jakas paranoja z placeniem za studia architektury sie robi. W bialymstoku tez chca podwyzki podobno o 3000 za rok. Kompletnie o...ujeli z ta kasa tym bardziej, ze tez pieniadze splywaja do wspolniej kasy, a architktura jest 2 najslabiej dotowanym wydzialem na politechnice.

Napisano

jak to sie dzieje ze po tej ustawie tylko na architekturze słychac o podwyżkach, w Gd z innych kierunkow zaocznych i wieczorowych nikt nic nie wie jeszcze o zmianach w płaceniu, a u nas h..j odrazu o 5 koła do góry i róbcie co chcecie, my wpadniemy do Warszawki na strajk a potem w Gd urządzimy :]

Napisano

Maceo - to ty lec podpisywac i wszystkich znajomych z grup wieczorowych do tego przkonuj. Jest szansa zeby przeniesli was wszystkich na dzienne!! z tego co slyszalem dziekan WAPW przychylny jest studentom i raczej rozumie ze 14k za rok to przesada ... jak sie nie uda od razu to trzeba to wspolnie oprotestowac i walczyc z PW o kase dla was.

Robienie oddzielnych wszystkich zajec jest nierealne. Za moich czasow byl jeszcze podzial grup na dzienne/wieczorowe ale na szczescie pozniej juz to wymieszali... jednak robienie oddzielnych wykladow i przesuwanie projektow i cwiczen na godziny wieczorne jest nierealne.

Napisano

na razie akcja z podaniami się odbywa raczej O.K. i ludzie się wpisują...

myslę, że to wydaje się nierealne żeby każdego przenieść na dzienne, ale jakby część przenieść to też nie do końca by było sprawiedliwe. Więc albo się z całością skończy, albo wcale..i strajkami...

dzięki za wsparcie! ja czekam do środy albo do innego info ...

a wogóle o co chodzi z tymi podwyżkami. przecież to jest zaniżenie poziomu studiów, bo przy tym jak jest to 2/3 kierunku to staje się jakaś wycieczka dla bannanów.. (bez urazy dla bananów). Bo na pewno znajdą się ludzie, którzy te 14 tys wyłożą. Ale nie będą to te osoby, które będą dobre i będą chciały studiować z zamiłowania, ale te które będą miały na to pieniądze i będą chciały "ciekawe" i "artystyczne" studia. Albo będą miały rodziców architektów.. no i nomalne będzie to, żę za wszelką cenę pójdą...

Napisano

na razie staneło na tym, że rektor nie podwyża czesnego.

dla mnie to kiepska wiadomość, bo mogło się duzo wydarzyć, a tak to znanym sposobem wyciszono sprawę i najmniejszym kosztem załatwiono zryw.

a było już spoko, bo wiele osób wykazało inicjatywę.

Napisano

grawitacja tez w przeciwnym kieruku tam jest ustawiona? przeciez to studentom sie placi za to ze chodza na zajecia...

ostatnio jak kombinowali przy obnizeniu stawki za obecnosc na zajeciach to mlodziez zagrozila ze zrezygnuje ze szkol i pobawi sie we "francuski strajk" puszczajac z dymem pare dzielnic w Malmö (konkretnie chcieli puscic z dymem Rosengård, bo uznali ze leniwe araby za dzuo kosztuja budzet :) )