Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Greetings!

Mam pitanko: jak mam wyciac jakis obiekt (np aktora) z roznobarwnego tla (ziemia) ?

W mozliwie szybki sposob klatka po klatce bo niestety nie dysponowalismy blue boxami :(

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czyli chcesz zrobic blue boxa bez blue boxa:)...hmm...to raczej ciezko bedzie, gdyz najprawdopodobniej wszystko recznie bedzie trzeba robic, klatka po klatce obrysowywac postac co w konsekwencji moze przyniec kiepski efekt(jak sie bedzie to robic na odwal sie:) ), wiec mozliwie szybki sposob odpada...a tak ja bym to zrobil:

w after effectie trzeba animacji zrobic maske czyli z zaznaczona warstwa klikamy na \'layer\' ->\'mask\' ->\'new mask\'. Utworzy sie taki zolty prostokat, wszystko co znajduje sie w tym prostokacie bedzie zakrywac warstwe ktora jest za ta animacja(czyli np jakis kosmos) Ten prostokat mozesz dowolnie edytowac narzedziem Pen w palecie Tool tak by jak najlepiej i jak najdokladniej obrysowac postac...dalej to tylko zmudna naimacja przez zapewne setki klatek...no coz, powodzenia zycze i duzo wytrwalosci :D

i jeszcze jedno. Jak sie zdecydujesz na ten sposob to polecam opcje \'Feather\', jest ona w layer->mask i pozwala na zmiękczenie przejścia na granicy maski...poprobuj, pocwicz a napewno ci sie uda cos fajnego zrobic..

Napisano

no dokładnie tak - animwana maska to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)