XaoC Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Mam pytanie... Jaka jest roznica miedzy meshsmooth'em a turbosmooth'em? Jesli w modelu potrzebuje jakiegos smootha to zawsze uzywam turbosmootha, bo nawet z iterations ustawionym na 2 szybciej obraca mi sie w viewportach niz z meshsmooth na 1. Czyli widac matematycznie jest prostrzy od meshsmootha, procek przy nim nie steka tak bardzo - a moze zalezy to od karty graficznej? A jesli chodzi o efekt? Wlasciwie taki sam, nawet lepszy - widac bez renderu juz gdzie mam jakies artefakty, bo siatka jest bardzo gesta i wiem gdzie sie wykszywia tak jak nie trzeba. Wniosek z tego taki, ze turbosmooth jest lepszy. Ale wszyscy uzywaja meshsmooth'a jednak... Ktos wyjasni o co chodzi?
xeav Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=14062
piotrek Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Jeśli Turbosmoth jest lepszy i szybszy, to po prostu go używaj :) Wszyscy używają meshsmotha? No nie wiem, w starszych wersjach maxa nie było TS, więc tylko w nowych tutkach będzie używany TurboSmoth.
Tullaris Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 :D ja używam meshsmootha bo w turtialach się tylko na niego natknąłem :).. a jeszcze nie przeeksperymentowałem wszystkiego co sie dąło na własnej skórze... ale podpisuje sie do wniosku, że mesh smooth jest bardziej rozpowszechniony, turbosmooth jest chyba jakimś nowszym rozwiązaniem :/... heh też chętnie wysłucham opinii 'biegłych' :D
gomo Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Meshsmooth ma rzeczywiście wiecej opcji min kilka trybów wygładzania satki, możliwość edycji siatki na różnych poziomach wygładzenia. Turbosmooth jest jednak wyraźnie szybszy przy wysokich subdivide, aczkolwiek wielokrotnie mi kaszani siatke prze animacji (czasem można to obejść dająć pod niego modyfikator edit poly)
Master Kiełbaster Napisano 11 Czerwiec 2006 Napisano 11 Czerwiec 2006 fakt że jak sie użyje modyfikatora cloth, morpher czy psyhique to sie potrafi zkaszanić... ale jest sporo szybszy a inne opcje wygładzania w mesh smoothie można o kant dupy potłuc :P
Rekomendowane odpowiedzi