Napisano 2 Wrzesień 200321 l Witam. Najwyższy czas zastąpić starą TNT2 (sic!) czymś nowym. Proszę Was o podanie mi kilku kart do 600 zł. na które warto zwrócić uwagę, ażebym nie motał się jak zwykle przy wyborze sprzętu w całej masie kombinacji chipsetów i marek. :P Zależy mi przede wszystkim na wydajności w 3D STUDIO. Z góry dziękuję. P.S. Na wszelki wypadek dodam, że zamierzam ją wetknąć w MSI KT3 Ultra2 z XP 1800+ (do czego TNT2 pasuje już średnio... ;)
Napisano 2 Wrzesień 200321 l Do 600 zl to kup sobie GeForce 4 Ti4200 AGP 8x 128 DDR. Najlepiej jakos markowa bo w takich ukladach poprawiony jest cooling, sa lepsze czesto szybsze i markowe pamieci, i karta wykonan z leepszch skladnikow. Najlepiej MSI (moze troche wiecej wyjsc) Leadteck, lub gainward9tez troszke wzwyz). Nie kupuj Chaintaeckow czy Prolinkow za 530 zl....
Napisano 3 Wrzesień 200321 l Autor Przegrzebałem net i skłaniam się ku GF 4 Ti4200. Jest jednak kilka spraw, które z lekka mnie ogłupiły. Mam nadzieję, że ktoś mi ten technologiczny bełkot rozjaśni. Znalazłem markowego (Leadtek Winfast) GF4 Ti4200 za 605 zł. Rdzeń taktowany normalnie - 250 Mhz, a 128 Mb pamięci - 512 Mhz. No i AGP 8x co jak myślałem występuje tylko w Ti4800SE. Patrząc na testy z 2002r. widzę, że Ti4200 miały pamięć taktowaną w częst. 444Mhz bo podobno inaczej byłyby zbyt drogie w stos. do tych z 64 MB pamięci. Czyli w 2003 r. producenci od tak sobie podnieśli taktowanie do 512 Mhz? Wobec tego testy z 2002 są już nieaktualne i raczej się nimi nie sugerować, tak? Pogięte :| Poza tym skoro AGP 8x mają teraz już Ti4200 to jaki jest sens istnienia 4800SE ? Do ATI podchodzę sceptycznie, ponieważ chodzą słuchy, że są to karty głównie dla graczy i o ile w Quakach są niezastąpione o tyle w programach użytkowych dają d***. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Poza tym NVidia aż tak drastycznie jakością obrazu chyba od ATI nie odbiega. Podsumujmy pracuję w MAXie i chcę mieć w nim dopał, ale przy dobrym FPS również lubię się zrelaksować. Uważacie że ten Winfast GF4 Ti4200 to dobry wybór? Widziałem w ofertach GF4 Ti4200 nawet za ok. 450zł. To prawdopodobnie są te starsze modele z pamięcią 444 Mhz, no nie? Jakby tego było mało wyczaiłem Ti4800SE Gainwarda za 599 zł. Rdzeń 275 Mhz, ale pamięci już 64 Mb (513 Mhz). I co z tym? I co to właściwie to jest RAMDAC? W tym Gainwardzie jest ponoć podwójny. Czy to duża zaleta? W morde jeża, jak ja nienawidzę wybierać sprzętu. Wszyscy robią wszystko, żeby jak najbardziej ogłupić.
Napisano 4 Wrzesień 200321 l ati mam i jestem powiem sczerze zadowolona pakuje do scny duzo polygonkow i nie mma z tym problemu max leci calkime calkiem szybko / ludzie maj oczywiscie lepsze kartyitd pla pla / a co mam radeona 9700 no i gra sie przecudnie fakt tak sprzet wybierac hehe straszne to straszne sama sie ciagle przerazam najlepiej jak poczytasz jescze duzo duzo testow zaim wybierzesz posluchasz rady ludzi itd a co dogainwarda polaecam goraco nie grzeje sie i moim zadaniem jest lepsza od leadteka ale ostatnie slowo nalezy do ciebie :)
Napisano 4 Wrzesień 200321 l A ja mam Vante32MB i jeszcze trochę wody w rzece upłynie zanim ją zmienię na coś innego. Na razie myślę nad zmianą procka (mam PIII 800 MHz) na Athlona 2.5 (czy coś koło tego). A co za tym idzie to i płyta główna poleci. Ale skąd na to ciągle brać kasę. ;(
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor GeForce4 Ti-4200-8x Leadtek Winfast A280LE TD-128 BOX za 605 PLN. Uff... W końcu zamówiłem. Gainward był stówę droższy - a to już zdziebko poza granicami paranoi. Teraz mam kartę z głowy na jakieś 1,5 roku. :) Dzięki wszystkim za pomoc. Jak będęmiał jakieś wątpliwości to już wiem gdzie marudzić. ;) Regards, Scalpel.