Gość GIJane Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Cześć, ściągnąłem sobie z oficjalnej strony Autodesku 3dsmaxa 8 i zacząłem się go uczyć. No i własnie natrafiłem na pierwszy problem podczas mojej nauki - mianowicie podczas pokrywania mojego obiektu materiałem. Otóż zgodnie z tutorialem, z którego korzystam powinienem otworzyć bibliotekę materiałów o nazwie 3dsmax.mat . Niestety nie ma tam tego pliku, dlatego ściągnąłem go z sieci, z jakiejś nieoficjalnej strony. Teraz gdy próbuję pokryć mój obiekt materiałami to zamiast np. drewna mam jednolity brązowy kolor. Co mam zrobić? Dziękuję z góry za każdą pomoc.
Gość bluefer Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Bo to pewnie okno podglądu. Wyrenderuj obraz to będzie ok. shift+Q.
piotrek Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Jeśli to jest obekt trochę bardziej skomplikowany niż prostopadłościan czy sfera, to dodatkowo go zmapuj.
pietrius Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 http://www.max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=35537&stc=1&d=1151153092 to trzeba przycisnąć
Gość GIJane Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Właściwie źle napisałem. Nawet w podglądzie kolory są matowe. Tylko w podglądzie, gdzie są małe kulki jest dobrze, a tam gdzie duże już źle...
streaker Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 No po tym ostatnim poście, to już wogole nie wiadomo o co ci chodzi, jest w końcu w material editorze dobrze, czy nie (tam, gdzie sa małe kulki :D ) ? Jeśli jest to dobrze, to patrz post #3, jeśli nie ma, to sprawdź, czy masz wszystkie mapy.
Master Kiełbaster Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 zapewne wicieło teksturę. daj linka do tutka
Gość Tamerlan Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 a możesz dac linka do strony skąd ściągnąłes ten 3dsmax.mat bo ja mam ten sam problem i nie moge znaleśc skąd to ściągnąc?
Gość Tamerlan Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 ha. już ściągnąłem ten plik. i już wiem w czym tkwi problem. mój i tego gościa co założył ten temat. otóż ten .mat to tylko biblioteka a my potrzebujemy plików tych materiałów!! na co nam sama biblioteka skoro nie ma plików... chyba jednak będe musiał ściągnąc maxa z emula, a nie jechac na tej biednej wersji z oficjalnej strony :((((((
Rekomendowane odpowiedzi