Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

ściągnąłem sobie z oficjalnej strony Autodesku 3dsmaxa 8 i zacząłem się go uczyć. No i własnie natrafiłem na pierwszy problem podczas mojej nauki - mianowicie podczas pokrywania mojego obiektu materiałem. Otóż zgodnie z tutorialem, z którego korzystam powinienem otworzyć bibliotekę materiałów o nazwie 3dsmax.mat . Niestety nie ma tam tego pliku, dlatego ściągnąłem go z sieci, z jakiejś nieoficjalnej strony. Teraz gdy próbuję pokryć mój obiekt materiałami to zamiast np. drewna mam jednolity brązowy kolor. Co mam zrobić?

Dziękuję z góry za każdą pomoc.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bo to pewnie okno podglądu. Wyrenderuj obraz to będzie ok. shift+Q.

Napisano

Jeśli to jest obekt trochę bardziej skomplikowany niż prostopadłościan czy sfera, to dodatkowo go zmapuj.

Napisano

Właściwie źle napisałem. Nawet w podglądzie kolory są matowe. Tylko w podglądzie, gdzie są małe kulki jest dobrze, a tam gdzie duże już źle...

Napisano

No po tym ostatnim poście, to już wogole nie wiadomo o co ci chodzi, jest w końcu w material editorze dobrze, czy nie (tam, gdzie sa małe kulki :D ) ?

Jeśli jest to dobrze, to patrz post #3, jeśli nie ma, to sprawdź, czy masz wszystkie mapy.

Napisano

a możesz dac linka do strony skąd ściągnąłes ten 3dsmax.mat bo ja mam ten sam problem i nie moge znaleśc skąd to ściągnąc?

Napisano

ha. już ściągnąłem ten plik. i już wiem w czym tkwi problem. mój i tego gościa co założył ten temat. otóż ten .mat to tylko biblioteka a my potrzebujemy plików tych materiałów!! na co nam sama biblioteka skoro nie ma plików...

chyba jednak będe musiał ściągnąc maxa z emula, a nie jechac na tej biednej wersji z oficjalnej strony :((((((