Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema rysuneczek pieska:

asiunia_piesek.jpg

co dodac a co nie ?? i czy jest ok ? moze ucieklo pare szczegolow przy skanie ale watpie...

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To dopiero \"podmalowka\". Gdzie szczegoly? Wszystko rozmazane i plaskie.

Dodaj ostre pociagniecia, pokaz, ze to siersc, a nie wata. Dopracuj oczy, jezor, nos, ktory jest krzywy...

Napisano

Num, byc jak Drug napisal, ale jest spoko, tylko brakuje jakiejs konkretnej nierozmazanej plamy i wlasnie, zamiast widziec futro ma sie wrazenie ze piesek jest waciany, czym go robiles?

Napisano

oswiecenia doznalem:) crah, za gladkiego papieru urzywasz, pastele lepiej wygladaja, i milej sie nimi rysuje na bardziej ziarnistym podkladzie.

Napisano

Ale na gladkim \"super sie rozcieraja\". To najwazniejsza zaleta dla adeptow sztuki pastelowej ;)

Nie wiem, czy w inowroclawiu sa jakies sklepy z materialami dla plastykow. W zwyklym \"papierniku\" raczej nie bedzie papieru o wiekszej gramaturze i ziarnistosci.:/

Napisano

no nawet pakowy karton by sie nadal, ja bardzo lubie szare pozornie bezurzyteczne resztki, nie obejdzie sie bez zagryzdania ich:) Rozcierania nie lubie, nie stosuje i nie polecam, to wcale lepiej nie wyglada.

Napisano

Hmm.. rozcieranie samo w sobie nie jest zle. Rozsadnie uzyte moze byc praktyczne.

Np. w tym przypadku, caly rysunek jest roztarty i jest dobrym wyjsciem do dopracowywania szczegolow. Pokryje to teraz wyraznymi pociagnieciami i bedzie fajnie. Gdyby tego nie zrobil spod pasteli wyzieraly by biale miejsca. Gdyby uzyl innego papieru....

Pastele, czy wegiel sie rozciera, robili/robia to najwieksi :)

Co innego olowek. Jak widze roztarty grafit to mi sie noz w kieszeni otwiera ;)

Na marginesie - kieeeeedys, bardzo dawno temu, na zajeciach postanowilem zrobic \"martwa\" kredkami olejnymi. Bylem zalamany, bo wyszlo obrzydliwie. Jednak rozmazalem wszystko terpentyna, dopracowalem detale kredkami i wyszlo super. Efekt iscie malarski :)

Polecam.

*** edit ***

Jezeli chodzi o podklad to takze uwielbiam \"surowe\" kartony, dechy i inne teoretycznie bezuzyteczne materialy.

Znalazlem kiedys cos takiego (nie moje of cuz):

painting.jpg

Wykonanie tragiczne, ale sam podklad czadowy :)

Napisano

heh, fanatyk:), ale ja tez bardzo lubie tego brzydkiego eskimosa:) to jest akurat bjork po koncercie w kopalni:)

Co innego rozmazywac medium jakims, co innego paluchami, to sie zadko udaje i tylko niektorym, bo najczesciej zamiast wygladzic sie prace wybrudzi, jednak wole slad narzedzia, nic oczywiscie nie jest zabronione, i nic nie jest zakazane, dlatego to sie sztuka zwie w koncu., ale jednak imo to lepiej najpierw nauczyc sie wykorzystywac maksymalnie narzedzie, a potem ewentualnie domazac, dogladzic. a paluchy tez moga byc narzedziem oczywiscie i to niezlym, gdzies sie spotkalem z teoria ze Leonardo Gioconde namalowal paluchami, moze to i prawda, kto wie, teori na temat tego obrazu jest wiecej niz prac leonarda:)

Inna sprawa ze na gladkiej kartce zamazanej juz dobrze trudno bedzie zostawic ta pastela jakis konkretny mocny slad, chyba ze sie wyraznego kontrastu urzyje. a ja tam te jasne przeswity kartonu wystajace zpod pastel, czy wegla bardzo lubie:)

Napisano

Ha! Karton zwykle nie jest bialy.;)

Wlasnie o tym mowilem, ze gdyby uzyl innego podkladu, to moglby sobie pozwolic na puste miejsca.

Mozna sprobowac fixatywy na ten gladki papier. Zrobi sie lekko chropowata warstwa, tylko pastele sciemnieja :(

A jezeli chodzi o Bjork - jaki fanatyk!?

Krossinum hékk heiđarlegur einfari ţađ var ég ţađ ég sver! ;)

Napisano

>Krossinum hékk heiđarlegur einfari ţađ var ég ţađ ég sver!

Mam nadzieje tylko ze mnie nie zbluzgales:)

Napisano
Krossinum hékk heiđarlegur einfari ţađ var ég ţađ ég sver! ;)

Ég skil ekki... w połowie ;)

Napisano

Ten piesio to wygląda raczej jak taki pan co ma głowę psa, a nie jak prawdziwy piesek, ja wiem bo ja lubię pieski Lassie i one nie mają takiej długiej szyi i nosa przodem do kamery gdy reszta jest półprofil, i oczy jakies takie zazezowane, w ogóle rysuj motylki bo są ładniejsze, kolorowiejsze i fajne takie są. A ta Bjurk to też fajna jest, chociaż jakaś taka nieumyta na twarzy, ale ja ją lubię i tak bo jest taka śmieszna jak ja. Dziękuję za uwagę, papaaa :)

Napisano

Skoro jestesmy przy innych jezykach to:

Este é o mais melhor, mas não é gravar -

to jest calkiem fajne, ale zbyt plaskie i anatomicznie nieprawidlowe

no tak :D no to chyba wiadomo... pozdrawiam :cool:

Napisano
  • Autor

dzieki dzieki :) ze zamiast rozmowy na temat pieska odeszlismy od tematu i napisalismy o jezykach :D spoko :P