Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem ! Mianowicie robie ostatnio z kolega strone ja sie zajmuje graficzka a on to skleja we fleshu ! Ale powstaje problem strona ma rozdzielczosc 760 na 700 i to co wyglada dobrze po zapisaniu w jpg to na stronie wyskakuja jakies bugi graficzne ! tak samo sie wyswietla strona w ps ale po zblizeniu wszystkie niedoskonalosci znikaja i jest jak zyleta ! A jak wkladamy to do flasha cala strona wyglada jak jedna wielka zbijka pikseli nie wiem co z tym zrobic ! A jak zmieniamy rozdzielczosc w samym flashu sytuacja sie wcale nie poleprza :( wiecie moze co z tym zrobic ?

Tak wyglada normalnie:

Dobrze.jpg

A Tak jak sie otwiera poczatkowo w photoshopie i tak tez wyglada jak wkladam to na strone tylko ze wieksze jest wtedy ale tak jak sie kasznia piksele !

ataknastronie.jpg

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To jest spowodowane tym że przy imporcie do flash'a obrazki zostały skompresowane.

W oknie podgladu elementów mozna ustawić ten stopień kompresji dla każdego obrazka.

Powinno wszystko grać :)

Napisano
  • Autor

No wlasnie chodzi o to ze kompresja jest ustawiona na 100% przy publikacji ale nadal to tak wyglada :( to samo sie dzieje z plikami png np jak wkladamy je na strone choc sa dobrej jakosci i tak sie kaszania !

No ale jak to dokladnie jest na obrazkach a szczegulnie 2 tak wlasnie sie otwiera plik w ps ale jak go powieksze jednokrotnie wszystko jest lux natomiast na stronie sie tego nie da powiekszyc jak i zarowno zmiana rozdzielczosci nie bardzo pomagala co prawda bylo kapke lepiej ale i tak o wiele gorzej niz zwykly jpg ! Pomocy !

Napisano

No właśnie chodzi o kompresję - 100% to maksimum.. ustaw na 0 i porównaj :)

edit: mea culpa - źle zrozumiałem posta - myśląc o 100% kompresji pomyślałem o ustawieniu suwaczka na 0%, sorki za wprowadzenie w błąd.

Napisano

Drogi chłopcze M@ti... Mylisz się... 100% oznacza najlepszą jakoś a nie stopień kompresji. 0% To bedzie wyglądało jakbyś otworzył obrazek w paincie, zapisał jako gif, potem otworzył ponownie i zapisał jako jpeg, potem otworzył i zapisał jako gif a potem jeszcze raz jako jpeg i w photoshopie zrobił mozaikę z wielkością kafelki 10px (na nowej warstwie) i ustawił opacity na 60%!!!! A 100% Na suwaku wygląda Prawie jak png lub targa :)

flashmx20047fy.png

ja mysle ze to jest zwiazane z opcja Compress movie... odznacz ja i zobacz co sie stanie

Napisano

Jest jeszcze 2 kompresja we właściwościach pliku. Tam też ustaw na 100 i powino być dobrze bo jak tam nie grzebałeś to masz zdaje się 60%.

Napisano
  • Autor

Witam dzieki za zainteresowanie :) Tak jak powiedzieliscie quality na 100% i to tez nie pomoglo ale jak wlaczylem Allow Smoothing wyglada na to ze chyba zadziala :) ale jeszcze to sprawdze jak wyglada na stronce !

Jak mozecie to powiedzcie gdzie jest jeszcze jakies ustawienie kompresji bo ja z nam tylko to !

Napisano

tutaj nie chodzi wogole o zadna kompresje.

jpgi jak i inee bitmapy importowane do flasha nie moga (a raczej nie powinny) byc w nim skalowane.

ustaw rozmiary tego zdjecia na 100% i bedzie ok

Napisano

alfoldi> a gdzie to niby jest napisane? Fakt, że gdy nie są skalowane to nie ma z nimi takich problemów, ale tak IMO ie powinno być! Chodzi o to, zeby znaleźć sposób.

merv> nie wiem po co Ty się tak produkowałeś chłopcze - chyba każdy wie jaka jest różnica między skrajnymi ustawieniami kompresji!?

Napisano

To ja jeszcze tylko w kwestii formalnej (za dużo się obrad sejmu nad expose naoglądałem ;)) dotyczącej Photoshopa. To, że plik w Photoshopie, przy zoomie 66,6% i innych jego wielokrotnościach, wygląda jak postrzępione gacie to normalna rzecz wynikająca z konieczności "dzielenia" pikseli przez program o nieparzyste, ułamkowe liczby (chodzi o liczby po przecinku w wartości zoomu - żeby była jasność). Wszystkie zoomy typu 25%, 50%, 200% itd. będą gładziutkie jak oryginał. Natomiast wszystkie 16,67%, 33.33%, 66,67% itd. będą wyglądały jak psu z d... wyjęte. No chyba, że się nie znam, a wszyscy wiedzą o tym odkąd sięgają pamięcią. ;)

Napisano

"tak samo sie wyswietla strona w ps ale po zblizeniu wszystkie niedoskonalosci znikaja" - ta? nie możliwe :)

Tu problem nie leży w kompresji tylko w rozmiarze obrazka. Sprawdź przedewszystkim czy w projekcie PSD masz ustawiona rozdzielczosc 72 pkt na cal, co zapewni, że importowane obrazy będą dokładnie takiej wielkości jak w PSD a dodatkowo w ustawieniach obrazka włącz Allow Smoothing.

Napisano

nie ma na to sposobu, a napisane jest to w książce pt."100 sposobów na flash".

poprostu przeskalowanie choc o 1% zdjecia wygladaja tak jakby byly masakrycznie skompresowane (raz lepiej, raz gorzej, nie da sie tego przewiedzieć).

chodzi tu niekoniecznie o skalowanie samej bitmapy, ale tez jakiejkolwiek instancji w ktorej sie ta bitmapa znajduje (graphic, movie clip, button).

jedyne wyjscie to odpowiednie przygotowanie wielkosci bitmapy w np. photoshopie (w 72 dpi oczywiscie).