Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Zrobiłem lampkę nocną, nałożyłem tekstury (to nie jest moja mocna strona) itp. Przechodze do renderingu. Wyrenderowałem scenę i co widzę... dziwnę cienie. Zresztą, sami zobaczcie.

Możecie mi pomuc ?

BTW: Zna ktoś dobry tutorial jak się nauczyć nakładać tekstury ? Chodzi mi o polskojęzyczną wersje bo angielski u mnie leży :P

=== EDIT ===

Oczywiście chodzi mi o to "coś" na kloszu.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tyy to napewno jest cień? bo to wygląda na obiekt zwyczajny co sie przenika jeden z drugim...dziwne to...Co do tutków to jednak F1

Napisano

imho cien jest ok, a to na kloszu wyglada raczej na z-fighta (podwojne scianki) sprawdz czy przez przypadek nie skopiowales klosza samego na siebie, albo gdzies w modelu nie zrobily Ci sie takowe scianki..

pozdr.

Napisano
  • Autor
imho cien jest ok, a to na kloszu wyglada raczej na z-fighta (podwojne scianki) sprawdz czy przez przypadek nie skopiowales klosza samego na siebie, albo gdzies w modelu nie zrobily Ci sie takowe scianki..

pozdr.

Wybacz, ale ja jestem n00bem. Niedawno zaczołem zabawę z 3d i niezabardzo wiem, o co Ci chodzi.

Zamieszczę link do sceny, sam zobaczysz i Mi powiesz co jest nie tak ok ?

http://tomekdwr.to.funpic.de/lampka1.rar
waga: 48 kB

Dziękuje za pomoc.

Napisano

Jakże cudownie zrypana siatka :). Nie robi się dwustronnie w ten sposób - wewnętrzne fejsy wychodzą Ci na zewnątrz, przed zewnętrzne fejsy i mimo że nie sa widoczne, bo mają noramlne w drugą strone, generują cienie na zewnętrznej powierzchni. Usuń wewnętrzne fejsy (górne też, bo nie robi się tak osłon na lampy). Użyj materiału double sided lub standartowego materiału z zaklikniętym 2sided.

A na koniec - NIGDY nie testujcie błędów i nie róbcie pierwszego renderingu z mentalem puszczonym na fulla - większość błędów siatki jest widoczna na prostych materiałach w scanline - nie trzeba czekać 10 minut na obraz.

Napisano
  • Autor

Dzięki Hynol. Zrobiłem jak napisałeś i podziałało.

Jakże cudownie zrypana siatka :)

Moja odpowiedź:

Wybacz, ale ja jestem n00bem. Niedawno zaczołem zabawę...

=== EDIT ===

Zamieszczam scenke

80c060bbd5584c88.jpg

Napisano

o ja cież pierd**e.. cóż za materiał... kafelek na stole ;] jak koniecznie chcesz taki renesansowy (nie karcic... nie znam sie na gotyce itd...) stolik to zwiększ chociaż tiling tej tekstury.. gorsze to niż liquify w PSie ;];]

Napisano

Nie przejmuj się. Na początku każdy popełnia błędy. Twój był dość częsty i może kilka osób po zapoznaniu się z nim uniknie w przyszłości kłopotów - o to mi chodziło gdy pisałem o "cudownym błędzie siatki".

o ja cież pierd**e.. cóż za materiał... kafelek na stole ;] jak koniecznie chcesz taki renesansowy (nie karcic... nie znam sie na gotyce itd...) stolik to zwiększ chociaż tiling tej tekstury.. gorsze to niż liquify w PSie ;];]

Człowiek pyta się o konkretną rzecz a ty mu jedziesz jakby to dał do finished work :(. Zluzuj troche. Z przyjemnością zobacze i skomentuje twoje prace.

Napisano
  • Autor

Kafelek... =\ Ten materiał znalazłem w teksturach drewna.

Link

Napisano

he... sorki ze na ciebie tak wyjechalem ale bylem chyba nie wyspany... a tu to wygląda jak kafelki