polka dot Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 hi :) co to tag system? rzecz ma byc przydatna przy modelach broni do gry.
Przybysz Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 A czort wie co miał autor na myśli nazywjąc coś "tag system". Każdy może sobie wymyśleć jakiś system i go nazwać niewiadomo jak a później jedna rzecz ma 25 nazw. Tag to chyba jakiś znacznik. Może chodzi o obiekty, lub dodatkowe kości o konkretnych nazwach, które rozpoznaje engine i dzięki temu wie, w którym miejscu w broni ma doczepić ogień wylatujący z lufy, a w którym łuski. Takie coś było choćby w UT2003/2004, nie pamietam jak zwaly sie te kości ale to mało ważne. W Quake3 tagi (min. tag_torso, tag_head były wykorzystywane do łaczenia modeli postaci, który składa się z 3 cześci. Nie dam sobie nic uciąć ale to chyba były obiekty, zdaje sie, że tris o konkretnej nazwie. Dzieki temu engine wiedzial do czego ma głowe przyczepić. To tylko domysły. pozdro
Cyrek Napisano 20 Lipiec 2006 Napisano 20 Lipiec 2006 Jak dla mnie, to TAG znaczy tyle co "Targeting Aquisition Gear", ale to określenie militarne oznaczające wszelkiej maści sprzęt służący do prowadzenia namiarów na cel (lasery, podczerwień, dane telemetryczne itd...). Z grafiką to niewiele ma wspólnego :P Pozdrawiam i liczę na wyjaśnienia autora wątku.
vv3k70r Napisano 20 Lipiec 2006 Napisano 20 Lipiec 2006 to taka czesc importu plikow co zmienia mesze z maxa na tagi przylepiane w odpowiednich meijscach jako gotowce-bones tag/morf tag/mix tag;
polka dot Napisano 20 Lipiec 2006 Autor Napisano 20 Lipiec 2006 W Quake3 tagi (min. tag_torso, tag_head były wykorzystywane do łaczenia modeli postaci, który składa się z 3 cześci. Nie dam sobie nic uciąć ale to chyba były obiekty, zdaje sie, że tris o konkretnej nazwie. Dzieki temu engine wiedzial do czego ma głowe przyczepić. z tego co włoch tłumaczył mi po angielsku, zrozumiałem na tyle żeby skojarzyć że to chyba to co piszesz Przybysz :) mniej więcej już rozumiem, dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi