Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się jak zrobić teksture z przezroczystoscia np. mam nalozona teksture jakiegos zardzewialego metalu i na niej chcialbym umiescic jakieś napisy. Logicznie rzecz biorac moge zrobic wszystko w shopie i wypuscic teksture juz z napisem.

Ale czy istnieje możliwość w mayi aby na owa teksture metalu nalozoną w COLOR dodac jescze teksturę z napisem?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 942
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

layeredShader, layeredtexture

Poszukaj na forum pod tym hasłem, lub w dokumentyacji pod tym hasłem.

Napisano
  • Autor

poszukałem troche mi sie roświeliło ale nadal mam problem z podlączeniem 2 bump do jednego materiału.

Napisano
  • Autor

ok fajnie, a jak teraz można sterować siła bumpa z osobna dla CHECKERA1 i NOISE1. hmmm poprzez kontrast czerni i bieli ???

Napisano

heh, znalazłem lepszy sposób na połączenie kilku bumpMap:

hyper6yw.jpg

Nie patrz na ten poprzedni przykład - nie jest zły, ale ten jest imo lepszy.

Robiąc to tym poprzenim sposobem, mógłbyś wyjścia tych bumpnode'ów zsumować przy pomocy tego plusMinusAverage i to połaczyć do slotu bump.

Napisano
  • Autor

w powyzszym przykladzie nie mogę spiąć ze sobą 2 bump, jeden rozumiem ma niec outNormal podpiety do normaCamera ale nie widzę nigdzie slota normalCamera a do innych nie da sie podpiąć

Napisano

W oknie Connection Editor zaznacz pozycję Right/Left Display -> Show Hidden. Ewentualnie, jesli lubisz MEL'a, to możesz to połączyć poleceniem

connectAttr -f bump2d2.outNormal bump2d1.normalCamera

bump2d2 i bump2d1 zamieniasz oczywiście na odpowiednie nazwy twoich bumpNode'ów.