Napisano 12 Lipiec 200618 l Zastanawiam się jak zrobić teksture z przezroczystoscia np. mam nalozona teksture jakiegos zardzewialego metalu i na niej chcialbym umiescic jakieś napisy. Logicznie rzecz biorac moge zrobic wszystko w shopie i wypuscic teksture juz z napisem. Ale czy istnieje możliwość w mayi aby na owa teksture metalu nalozoną w COLOR dodac jescze teksturę z napisem?
Napisano 12 Lipiec 200618 l layeredShader, layeredtexture Poszukaj na forum pod tym hasłem, lub w dokumentyacji pod tym hasłem.
Napisano 12 Lipiec 200618 l Autor poszukałem troche mi sie roświeliło ale nadal mam problem z podlączeniem 2 bump do jednego materiału.
Napisano 12 Lipiec 200618 l Autor ok fajnie, a jak teraz można sterować siła bumpa z osobna dla CHECKERA1 i NOISE1. hmmm poprzez kontrast czerni i bieli ???
Napisano 12 Lipiec 200618 l heh, znalazłem lepszy sposób na połączenie kilku bumpMap: Nie patrz na ten poprzedni przykład - nie jest zły, ale ten jest imo lepszy. Robiąc to tym poprzenim sposobem, mógłbyś wyjścia tych bumpnode'ów zsumować przy pomocy tego plusMinusAverage i to połaczyć do slotu bump.
Napisano 13 Lipiec 200618 l Autor w powyzszym przykladzie nie mogę spiąć ze sobą 2 bump, jeden rozumiem ma niec outNormal podpiety do normaCamera ale nie widzę nigdzie slota normalCamera a do innych nie da sie podpiąć
Napisano 13 Lipiec 200618 l W oknie Connection Editor zaznacz pozycję Right/Left Display -> Show Hidden. Ewentualnie, jesli lubisz MEL'a, to możesz to połączyć poleceniem connectAttr -f bump2d2.outNormal bump2d1.normalCamera bump2d2 i bump2d1 zamieniasz oczywiście na odpowiednie nazwy twoich bumpNode'ów.