Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ale mowa tu o innych żółtych papierach:)

Posiadam uprawnienia kategorii E bez ograniczeń napięcia (czyli eksploatacja i te sprawy na urządzeniach elektroenergetycznych).

Czy ktoś wie czy te papiery mają ważność poza granicami Polski? Czy np. w Anglii musiałbym zrobić dla nich odpowiednie?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem jak jest z tymi ale tych "innych" nie trzeba weryfikować ;D

Oczywiście, że są ważne i za granicą z tym, że może być tak iż po jakimś czasie będziesz poproszony o "aktualizację" w wersji angielskiej (jeżeli mówimy o Anglii).

Napisano
  • Autor

Hm....no ja nie jestem tego pewien właśnie:/ Szukam gdzieś w necie i oczywiście nikt nie wspomina, że "żółte papiery" są ważne poza granicą:/ Zdaje mi się że w każdym kraju mają różne przepisy...

U nas aktualizacja jest co 5 lat.

Sprawa jest taka, że znalazłem ogłoszenie pracy w Londnie (na stronie całkowicie angielskiej, bez żadnych pośrednictw polskich). Doświadczenie mam odpowiednie, kwalifikacje też. Gorzej z tymi uprawnieniami. Mam to "E", ale nie jestem pewien czy jest to też ważne za granicą...

@Remedy - jesteś pewien, czy tylko tak walnąłeś? Wiesz coś o tym?

Napisano

No akurat nie dokładnie o tym ale:

-dostając u nas dyplom np. spawacza jesteś uprawniony do wykonywania tego zawodu za granicą w tym i Anglii. Tak jest z każdym innym zawodem/specjalnością. Po jakimś czasie oczywiście będziesz musiał zrobić ichniejsze papiery (przyjedzie gruby, łysy gość i wyciągnie z walizy juz podpisane kwity ;)). Póki co wal śmiało. Jedyna różnica to taka, że nawet jeżeli u nas masz dożywotnio to tam tak czy siak musisz pop jakimś czasie mieć ich papiery.

Napisano
  • Autor

@THE MANYSH TRAFO - martwię się o twoją głowę...Za bardzo się przejmujesz wszystkim i będziesz mieć migrenę

Otóż moje uprawnienia SEPoskie są gówno warte:/ Bo to są Uprawnienia Elektryków Polskich:/

To tak jakby na Sri Lance Zrobić uprawnenia do hodowli Pappułagupappaków:/ Rozumiecie?

Napisano

ktos ci kitu na wstawiał!

np :

moze polskie prawo jazdy jest tylko polskie a w angli jezdzi sie inna strona wiec trzeba miec angielskie

np:

uprawnienia do obsługi koparki dzwigu czy spawarki tez sa tylko polskie .........

bzdura

Napisano

no niestety.... elektryk, architekt.. lapiduch.. pigula.... pies..... strazak.... papuga... i paru innych to zawody ktore wymagaja walidacji..... nikt si enie czepi, bo sa unijne, ale bedzies zmusisl jak najszybciej je uaktualnic (egzamin z jezyka w zawodzie);

Napisano

Manysh ma racje

dodatkowo kazdy Urzad Pracy ci dokladnie powie za free jak to zalatwić

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi:)

Bardzo fajna sprawa:) Przynajmniej mogę się starać o pracę z fajnymi zarobkami i nie musieć siedzieć w sklepie czy na hali produkcyjnej:P