Napisano 17 Lipiec 200618 l Siema wszystkim hartłerowiczom. Ja z pytaniem na temat o ktory wogole nie mam pojecia. Mam sobie laptopa ktory ma antene bezprzewodowa cos tam 808.XX i malutka literka na koncu. Bylem u znajomego w domu i nawet zlapalem internet. Totez chcialem sie spytac cos. Widzialem ostatnio w sklepie urzadzonko d-link za 250 pln na ktorym bylo napisane 1xwlan,4rj45. Nie widzialem go z kazdej strony ale interesuje mnie wlasnie jego paramerty. 4x rj45 czy tam inne to pewnie 4 wejscia na kable sieciowe czyli typowy HUB sieciowy (poprawcie mnie), a czy 1x wlan to oznacza ze po(d)lacze tylko jeden laptop bezprzewodowo? Prosze nie pytajcie czemu/po co/idz sie utop. Skoro mam to chce kozystac. Tymbardziej ze niedlugo sie przeprowadzam i tez duzo latwiej mi bedzie laczyc sie z netem. Jesli znacie to podajecie jakies okazyjne urzadzonka do wlan, moga byc nawet wejscia sieciowe (mysle ze 4 starcza) w jakiejs rozsadnej cenie. Dzieki z gory za pomoc, ale w tym temacie jestem kompletnie zielony a w ciemno nie chce 250 pln wydac edit: to chyb bylo to http://allegro.pl/item114772285_nowy_d_link_di_514_router_wi_fi_promocja_fv.html
Napisano 17 Lipiec 200618 l Dlinka nie polecam - mało stabilne, ludzie narzekają. Ja też. 1xwlan oznacza raczej 1 antene - komputerow podłączysz do 255 AFAIR. Ale zaden budżetowy AP w praktyce nie obsłuzy takiego ruchu ;)
Napisano 17 Lipiec 200618 l Autor fajnie by bylo jakby 3 polaczyl na raz ;] hehehe a jesli nie dlink to jaki?
Napisano 20 Lipiec 200618 l Ogólnie z tanszych AP ludzie chwalą linksysy, ale tylko niektóre modele. Które - nie pamiętam, musisz poszukac;)
Napisano 20 Lipiec 200618 l (...) a czy 1x wlan to oznacza ze po(d)lacze tylko jeden laptop bezprzewodowo? Chodziło pewnie o port WAN (Wide Area Network - dla laików internet :) ). Do tego portu podłącza sie (przez port RJ-45) zazwyczaj modem ADSL. Jeśli chodzi o specyfike sieci bezprzewodowej, to tanie urządzenia mogą obsłużyć do 20 komputerów przy zachowaniu sensownych parametrów (jak akceptujesz pingi rzędu 5000, to można w teorii podłączyć do 255 urządzeń), i generalnie im dalej od nadajnika i więcej przeszków (ścian) na drodze, tom gorzej to działa. Jak mówili poprzednicy bierz coś z linksysa: http://sklep.benchmark.pl/pelny_17415.html http://sklep.benchmark.pl/pelny_25432.html Nie bierz tylko modelu WRT54G (bez literki L) bo on ma kłopoty przy większej ilości połączeń naraz (czytaj: sieci P2P).
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Chodziło pewnie o port WAN (Wide Area Network - dla laików internet :) ). Do tego portu podłącza sie (przez port RJ-45) zazwyczaj modem ADSL.Czyli nie podlacze przez to zwyklej sieci z pozostalymi poratmi?
Napisano 21 Lipiec 200618 l Czyli nie podlacze przez to zwyklej sieci z pozostalymi poratmi? Hmm... ty chcesz przez to rozdzielać internet, czy żeby służyło za hub/switch? Jeśli tylko hub/switch, to wystarczy ci Access Point bez wbudowanego routera. Wtyki RJ-45 to standardowe wtyki do sieci 10/100/1000 Mbit. Sieć możesz spokojnie podłączyć do tych 4 portów co tam są + bezprzewodowo.
Napisano 21 Lipiec 200618 l Autor chce zeby to bylo hubem i przesylalo mi siec i internet bezprzewodowo i przewowodo, powiedzy 1 laptop 3 komputery