alfoldi Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Witam Czy ktoś może się orientuje czy kupno 3ds 8 (wersji komercyjnej) za granicą (np. w USA) daje możliwosc zarejestrowania jej później w Polsce i używania do celów komercyjnych? Bo tam jest troche taniej....... ;(
Chalek Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 zdaje sie, ze nie ma takiej mozliwosci, pamietaj, ze kupujesz licencje na uzywanie programu, a nie program. Zdaje sie, ze licencja amerykanska na takie triki nie pozwala. Poszukaj na forum, byly juz tego typu watki, albo zamailuj do Rupika.
vv3k70r Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 licencja nie zabrania, tylko helpdesk bedzie Ci skwierczal i kaze dzwonic tam gdzie wersja jest natywna, a to sa dosc drogie polaczenia...
Knysha Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 No to jak jest taki watek to i ja zapytam ;] Czy podobna rzecz ma sie do Adobe Web Bundle? W US kosztuje 1899$ a u nas ok. 10000zl -- taniej wychodzi kupic w US. Nie bedzie problemow z uzytkowaniem w Polsce tego zestawu kupionego w US? Wie ktos moze ;P?
KLICEK Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 z tego co mi wiadomo to Chalek dobrze prawi , nie ma mozliwosci kupna tam i uzywania w kraju 3ciego swiata , ALE warto majlnac do Rupika ;]
kannu Napisano 20 Lipiec 2006 Napisano 20 Lipiec 2006 serwus :) i że niby Rupik miałby komuś powiedzieć : " no oczywiście że można kupować w usa taniej ,niż u mnie drożej , kupujta " ?? jakoś tego nie widze. Najwaznejszą kwestią jest prawo polskie, bo zapisy licencyjne MUSZĄ być zgodne z prawem . Nie podpowiadam tu rozwiązań , ale zachęcam do myslenia. pozdrawam i życze powodzenia :)
vv3k70r Napisano 20 Lipiec 2006 Napisano 20 Lipiec 2006 kannu dobrze gada, bo to jest tak, przepisy eksportowe USA nei zabraniaja eksportowac natywnej wersji maxa (ale windy juz na przykald w pelnym zestawie nei mzona wywiezc z powodu implementacji rsa); inna kwestia to prawo polskie, zapisy licencyjne w wersji USA sa sprzeczne z przepisami UE, a juz z polskimi to jest kosmos (jak ktos sobie sciagnie taka piracka wersje to sie mzoe bezczelnie procesowac jakby sie ktos przyczepil, dopoki nie uzywa tego komercyjnie to ten program w swietle polskich przepisow nie istnieje, albo istnieje wbrew prawu); a teraz inna kwestia jest podejscie producenta softu, sama centrala ma w d skad user ma soft, ale na przyklad europejski helpdesk nei udziela pomocy na klientow spoza Europy... czyli oleja klienta (bo nie jest local register), dla nich taka wersja po prostu nie istnieje a koles ktory kupil w USA nei jest ich klientem, czyli "skontaktuj sie ze sprzedawca"... jest jeszcze kruczek dotyczacy kontroli... trzeba zarejestrowac te wersje jako towar wwieziony i odprowadzic za nie VAT i clo (nei jestem pewien ale keidys to bylo chyba 7%)...
zdeno Napisano 20 Lipiec 2006 Napisano 20 Lipiec 2006 Licencja AUTODESKU pozwala używać programu tylko na terenia kraju w którym się ją zakupiło. Po wejściu Polski do UE dzieki otwartemu rynkowi można w Polsce używać licencji zakupionej w dowolnym kraju UE Inne rozwiązania są niezgodne z licencją. Dodatkowym gwoździem w przysłowiowej dupie jest to że licencje są z reguły nieprzenoszalne, czyli kupiłeś książkę ale nie możesz jej potem sprzedać. jak jesteś zainteresowany tańszym MAXem to truknij do mnie na PM może coś się uda wykroić.
alfoldi Napisano 20 Lipiec 2006 Autor Napisano 20 Lipiec 2006 Napisałem maila z tym pytaniem do jedenego resellerów 3ds z Chicago. Niestety dowiedziałem się tego co napisał zdeno. Pozostaje jeszcze UE i zdeno ;). tam nadzieja. dzieki za odpowiedz.
vv3k70r Napisano 25 Lipiec 2006 Napisano 25 Lipiec 2006 a ta licencja to na jaki paragraf sie powoluje i w ktorym kraju ze jest egzekwowalna? bo jako umowa cywilna nie moze ograniczac praw do dyspozycji towarem ktory nie podlega obrotowi specjalnemu... sprzedawcy beda Wam bzdury wciskac... najpierw kupcie, a pozniej stawiajcie warunki, bo poki co to zapoznaniu sie z umowa licencyjna mozecie ja renegocjowac, a poniewaz nei poznaliscie jej przed zakupem mozecie towar odeslac i rzadac zwrotu pieneidzy... oczywiscie godzine pozniej kupujecie nastepne pudlo, zapoznajecie sie z licencja i odsylacie, i rozpakowujecie tak dlugo az wynegocjujecie umowe ktora satysfakcjonuje Was ze wzgledu na lokalizacje :) masowosc takiej akcji moze polozyc dowolnei duzo firme... dla zlosliwych wywrotowcow-numer mozna przeprowadzac w empiku, przynoszac tam z 50€ i biorac pierwsza lepsza gre z polki (trzeba sprawdzic czy nie ma licencji na pudle ale najpewniej nei ma, rozpakowac (skopiowac) przeczytac licencje oddac gre (no w koncu licencja nam nei pasuje bo cokolwiek) brac nastepna i tak do bolu... we Francji dopisali wreszcie ze klient ktory nei podpisal licencji rpzed zakupem nei jest nia obowiazany... acha, nie mozna tego zrobic a jankeska wersja winy, ma tam jakis pakiet szyfrujacy ktory podlega obrotowi specjalnemu wiec nei mozna jej wywozic... ale zeby max mial jakas implementacje zastrzezona ze wzgledu na obronnosc to nie bardzo jestem tego swiadomy :)
tomekb_jrpvp Napisano 1 Październik 2006 Napisano 1 Październik 2006 Hej niestety cena jest niższa ale licencja zabrania używania maxa gdzie indziej niż w USA, a dokładniej jest całkiem inna niż ta w Europie:( jest to zwiazane z wieloma uwarunkowaniami poczawszy od odpowiedzialnosci sprzedawców w europie a w US po cenę benzyny:( walczyłem o to z Atutodesk przez dłuzszy czas ale bez skutku:( pozdro z JRPVP
Rekomendowane odpowiedzi