Napisano 25 Lipiec 200618 l Witam wszystkich! Chciałbym się cos dowiedzieć na temat kierunku – Gospodarka Przestrzenna na wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej. Na czym ten kierunek polega i jak wygląda perspektywa pracy po ukończeniu studiów :)
Napisano 25 Lipiec 200618 l Witam! Jestem studentem tegoż właśnie kierunku...moje zdanie jest takie...ze wzdlędu na to że jest to wydział architektury na kierunku architektura i urbanistyka uczysz się głównie projektowania architektonicznego oraz dostajesz podstawową wiedzę z zakresu planowania przestzrennego...natomiast na kierunku planowanie przestrzenne uczysz sie głównie planowania i dodakowo jeszcze podstaw architektury. Jeżeli chodzi o prace to zależy wszystko od Ciebie i Twoich umiejętności moim zdaniem...odpowiednia wiedza i znajomosc programów pozwoli Ci na prace zarówno w biurach architektonicznych jak i planistycznych...których moim zdaniem nie brakuje ostatnimi czasy:) Ja sam obecnie obijam się głównie o bióra architektoniczne...problem jest taki tylko, że po planowaniu przestrzennym nie można zrobić uprawnień architektonicznych...także lepiej zrobić uprawnienia urbanistyczne i bawić się planami...troche ich jeszcze pozostało do zrobienia w tym naszym kraju;)
Napisano 5 Sierpień 200618 l AHoj Na kierunku owym głownie projektuje się urbanistykę, a w praktyce przekłada się to na robienie planów miejscowych i studium, czyli malowanie kolorowych plam na mapach. Oczywiście dodatkowo trzeba do tego czasami jeszcze pisać uchwały, ale to już na ostatnich latach. Z pracą to jest nie najgorzej, bo jak napisał przedmówca (przedpisarz?) trochę jeszcze jest do zrobienia planów miejscowych. Z tym kierunkiem wielu ludzi ma pewien problem, idąc na niego myśli o takiej jakby architekturze tylko,że trochę zahaczającej o urbanistykę.....niestety to nie tak. Robię właśnie magisterkę na tym kierunku i mogę powiedzieć,że dużo projektowania architektury tam się nie uświadczy. Pozdrawiam
Napisano 5 Sierpień 200618 l Hmm... ja za rok pisze mature:/ i coś trzeba zrobić:) wiec może wiecie czy trudo sie dostać jakie wy mieliście wyniki kiedy startowaliście i jak była konkurencja?
Napisano 8 Sierpień 200618 l Jak zdawałem egzamin z rysunku, składał się on z dwóch tematów: 1.rysunek uliczki podmiejskiej z wyobraźni (ważne było uchwycenie klimatu); 2.sprawdzian wyobraźni przestrzennej (dostawało się rysunek wioski i opis,że została zalana na jakąś tam wysokość, trza było przerysować podany rysunek,ale już z wodą). Umiejętności rysunku na planowaniu nie są tak ważne, jak na architekturze, trza mieć trochę wyobraźni i w miarę sprawnie maziać ołówkiem. Co do progów to coś mi świta,że zmieniono sposób rekrutacji,ale nie jestem pewny o co w tym chodzi,więc się nie wypowiadam. Poszukaj dobrze na stronie polibudy,albo zadzwoń do dziekanatu interesującego Cię wydziału. Pozdrawiam
Napisano 8 Sierpień 200618 l Breja- ale ty byłeś jakim super uczniem, super Ci wyszła matura że sie dostałeś? Czy naprawde tak trudno sie tam dostać?
Napisano 9 Sierpień 200618 l Super uczniem to ja nie byłem,ani super rysownikiem. Jeśli chodzi o świadectwo to plasowałem się lekko ponad średnią, a rysunek no to od dzieciństwa coś tam maziałem,więc nie miałem wielkich problemów. Radzę jednak pójść na kurs, nawet jeśli umie się rysować to warto potrenować i poukładać sobie rysunek. Jak dla mnie rysowanie na formacie B2 (50cm x 70cm) wymagało doszkolenia. Ważna jest umiejętność zagospodarowania całego rysunku,żeby nagle po 2 godzinach rysowania, nie okazało się,że coś się nie zmieści. Jeśli chodzi o przyjmowanie to teraz chyba jest łatwiej, bo nie ma już wyżu demograficznego no i ilość przyjmowanych osób jest większa.