Napisano 15 Wrzesień 200321 l Czy jest w 3ds max 5 albo innej wersji opcja zeby zrobic nieskonczenie dlugie niebo i ziemię tak zeby gdzies daleko był horyzont? Wiem ze jest taka opcja w Cinema 4D ale mnieinteresuje 3ds max i w dodatku nie na potrzeby statycznego obrazka a animacji.
Napisano 15 Wrzesień 200321 l NIeskończenie długą powierzchnię ziemii mozna zrobić na pewno za pomocą brazil\'a. Jako niebo zawsze dawałem dużą sferę z odwróconymi normalnymi, więc nigdy nie szukałem takiej opcji, ani nigdy o niej nie słyszałem. Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, ale jeszcze trzeba poczekać na wypowiedzi innych :)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l W standardowym maxie nie ma takiego czegoś, ale ja używam do tego plugina DREAMSCAPE v2 Robi nieskończone niebo i w dodatku można je animować, ma on też inne opcje: generowanie terenu, i wody, ale ja go głównie używam własnie do tworzenia nieba bo robi to świetnie
Napisano 23 Wrzesień 200321 l Dobrym sposobem na uzyskanie efektu przestrzeni jest mimo wszystko wprowadzenie do sceny efektów atmosferycznych. Można utworzyć dość dużą powierzchnie (Plane) i pobawić się z gradjentami. Zwróć uwagę, że jak w tło wstawisz gradjent i na górze wybierzesz kolor np. nieba, a na dole zieloną trawkę, to horyzont tworzy się właściwie sam. Nie wiem jaką scenę chcesz zbudować: możliwe, że tym sposobem się nie uda ale warto zaryzykować.