owca Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 nie wiem czy temat zamieszczam w odpowiednim dziale ale jaki by nie było to i tak mi żaden nie pasuje. mój problem polega na tym że nie wiem jak oblicza się zależności pomiędzy parametrami dwóch kół zębatych. mam taki obrazek: a, b, c, d to długości od środka danego trybu do końca ząbka lub do rowka. x i y określają ilość ząbków danego trybu. jaka jest zależność między parametrami jednego i drugiego trybu jeśli chcę żeby ząbki jednego idealnie pasowały do rowków drugiego? np: mając dane a, b, x, c i d jak obliczyć y? Dodam że a - b = c - d. byłbym wdzięczny za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BizU Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 źle podeszłeś do tego, w tym przypadku co teraz masz w zależności od parametru y bedzie Ci sie zmieniały wymiary żąbka, a tak nie może być, żąbki musza być stałe. najlepsze rozwiązanie to prosta proporcja, opierajac sie o ten rysunek bedzie ona wyglądała tak : x/b = y/d Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Kiełbaster Posted August 12, 2006 Share Posted August 12, 2006 a mi wyszło że b/x=d/y :P 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BizU Posted August 12, 2006 Share Posted August 12, 2006 Eno, ten Twój wzór jest genialny, jak na to wpadłeś? :D Chyba tylko Czak Noris wie o co w nim chodzi xD PS: Ładny OT siejesz ;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
owca Posted August 12, 2006 Author Share Posted August 12, 2006 Czak wie na pewno, podobnie jak wszyscy którzy znają się choć trochę na matematyce. Zapewne wie też że zarówno z twojego jak i z master kiełbasterowego wzoru można wyliczyć to samo. Że najpierw trzeba ustalić sobie ilość ząbków w postaci liczb naturalnych to ja wiem tylko tak mi się napisało. Wielkie dzięki za pomoc. Wzory wydają się być poprawne. Oczywiście + rep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts