Napisano 19 Sierpień 200618 l Siemka! Czy jest możliwość uzyskania podobnego efekty jam Matte/shadow tzn przejscia jednolitego koloru podłoża w tło (Chodzi oto żeby światło w nie ujawniało podłogi Np plane). Wiem że to można uzyskać przez zasosowanie Matte/shadow ale przy mentalu to się nie sprawdza w 100% bo wydłuża czas emisji photonów. Cyba że coś źle mam ustawione. Może da się zastosować w jakiś sposób mape Gradient, tylko że scena musiała by być chyba w spherze, niewiem prosze o pomoc :P Dzięki.
Napisano 19 Sierpień 200618 l nie wiem jaka to scena, ale ja jak mam np. białą podłogę i chcę białe tło żeby nie było widać przejścia to robię tak: nie strzelam fotonami, tylko mam wyłącznie FG z dostosowanym fallofem aby rozjaśnić ciemne miejsca. Podłoge mam dosyć małą, robie render i sprawdzam kolor podłogi na krawędzi. Ten kolor daje w environment i już mam gotowe "studio" A jeżeli masz delikatny czarny pasek na krawędzi podłoża do renderingu to musisz zmniejszyć kontrast AA w mentalu (ten od alpha)