Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wykonałem model żuchwy-rozgrupowany. Następnie całość przekształciłem do editable mesh. Następnie na poziomie vertex stworzyłem zaznaczenie jej fragmentu i wykonałem Detach. Tak więc miałem "prawie" całą żuchwę i drugi jej kawałem. Następnie włączyłem opcję Auto Key-w dolnym panelu animacji i.....nie mogę stworzyć dla drugiego elementu, klatki kluczowej. To pierwszy problem.

Radzę sobie w ten sposób że wchodzę w panel Motion i zaznczam:position, Rotate i Scale w zakładce Create key.

Natomiast nie mogę wykonać obrotu tegoż element wokół własnej osi (czyli w miejscu)- tylko punkt obrotu przesunięty jest gdzieś dalej. Zaznaczam że mam cały czas włączony Auto key przy którym nie dostępna jest u góry zakładka zmiany środka przekształcenia oraz mam włączony układ odniesienia Local.

Pomocy.Pilne

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 951
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Otwóz panel Hierarchy. Tam możesz za pomocą odpowiednich przycisków przesuwać pivot poitn (środek obrotu), ewentualnie wycentrować względem obiektu.

Napisano
  • Autor

Włączyłem Auto key w panelu animacji na dole. Zaznaczyłem drugi fragment który chciałem obrócić wokoł własnej osi. Punkt obrotu był oddalony. Wszedłem w hierarchy zaznaczyłem affect Pivot Only i przesunąłem środek obrotu na środek modelu. Niestety nadal mi nie obraca w miejscu wokól własnej osi tylko gdzieś mi przesuwa dookoła. Zakładka wyboru środka obrotu nadal nie aktywna przy włączonym Auto Key.

Napisano
  • Autor

Nie mogę bo chcę zrobić sekwencję animacji gdzie model obraca się wokól własnej osi używając klatek kluczowych.