Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z metodami get i post. W portfolio mam galerie opartą o prosty pliczek xml z danymi na temat prac i dorzucam tylko obrazki. wszystko było dobrze i dzialalo z metodą get tyle ze nie zauwazylem ze w pasku adresu kiedy otwieralo sie nowe okno z powiekszeniem danej pracy w adresie po "?" mialem całą reszte zmiennych wpisaną i obrazki sie otwieraly, ale teraz kiedy dorzucilem nowe prace jest za duzo zmiennych i wywala przegladarka "too long url". Zmieniłem wiec na metode post i teraz otwiera sie nowe okno z poprawnym adresem ale zamiast obrazka jest napis "method not allowed", co prawda wystarczy odswiezyc albo skopiowac i wkleic ten adres i zadziala, ale dla oglądającego strone bedzie to niewygodne. Oto kody:

//ładowanie
images_xml = [color=#000000][b]new[/b][/color] [color=#0066CC]XML[/color][color=#66CC66]([/color][color=#66CC66])[/color];
images_xml.[color=#0066CC]onLoad[/color] = startuj;
images_xml.[color=#0066CC]load[/color][color=#66CC66]([/color][color=#FF0000]"3d.xml"[/color][color=#66CC66])[/color];
images_xml.[color=#0066CC]ignoreWhite[/color] = [color=#000000][b]true[/b][/color];

//pobieranie zmiennych
[color=#000000][b]function[/b][/color] updateimage[color=#66CC66]([/color]newimageNode[color=#66CC66])[/color] [color=#66CC66]{[/color] [color=#808080][i]// odswiezenie[/i][/color]
   path = newimageNode.[color=#0066CC]attributes[/color].[color=#006600]jpegURL[/color];
   [color=#0066CC]date[/color] = newimageNode.[color=#0066CC]attributes[/color].[color=#0066CC]date[/color];
   info = newimageNode.[color=#0066CC]attributes[/color].[color=#006600]info[/color];
   link = newimageNode.[color=#0066CC]attributes[/color].[color=#006600]link[/color];
   imgname = newimageNode.[color=#0066CC]firstChild[/color].[color=#0066CC]nodeValue[/color];
   [color=#0066CC]position[/color] = currentnr + [color=#FF0000]"/"[/color] + totalimg;  
   [color=#0066CC]loadMovie[/color][color=#66CC66]([/color]path, imag.[color=#006600]photo_load[/color][color=#66CC66])[/color];
   imag.[color=#0066CC]gotoAndPlay[/color][color=#66CC66]([/color][color=#CC66CC]1[/color][color=#66CC66])[/color];
[color=#66CC66]}

[/color]enterb.[color=#0066CC]onRelease[/color] = [color=#000000][b]function[/b][/color][color=#66CC66]([/color][color=#66CC66])[/color] [color=#66CC66]{[/color] [color=#808080][i]//button[/i][/color]
   [color=#0066CC]getURL[/color][color=#66CC66]([/color]link,[color=#FF0000]"_blank"[/color],[color=#FF0000]"POST"[/color][color=#66CC66])[/color];
[color=#66CC66]}[/color]
[color=#66CC66]

[/color]

Dla zobrazowania jak to działa: http://pitekkkk.tk

Licze na Waszą pomoc :) z góry dzięki...

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chociaz stronka jest ciekawewa....tj pomysl to mi sie nie podoba bo u mnie na 21" menu wyglada jak ikonka!! ;( a szkoda.....sry za off!

Napisano

To moze zrezygnuj z POST czy GET, po co chcesz wysylac zmienne skoro otwierasz tylko nowe okno?

enterb.[color=#0066cc]onRelease[/color] = [color=#000000][b]function[/b][/color][color=#66cc66]([/color][color=#66cc66])[/color] [color=#66cc66]{[/color] [color=#808080][i]//button[/i][/color]
   [color=#0066cc]getURL[/color][color=#66cc66]([/color]link,[color=#ff0000]"_blank"[/color][color=#66cc66])[/color];
[color=#66cc66]}[/color]

EDIT: zauwazylem jeszcze, ze przy pierwszym wczytaniu strony (IE i firefox) i po oczyszczeniu cache strona sie nie wczytuje. Calosc zatrzymuje sie na pasku wczytywaniu.

Napisano
  • Autor

no getURL dziala, banalne ale nie wpadlem, a co z tym paskiem wczytywania ? preloader cos nie tak ? bo u mnie ani razu go nie bylo widac :P

dzięki za pomoc :)

Napisano

Jak oczyscisz pamiec podreczna tez jest ok? U mnie problem wystepuje pod obiema przegladarkami. Ale moze cos z moim systemem nie tak. Jesli nie odswieze strony widze tylko to:

preload.gif

Napisano
  • Autor

no a ja w zyciu nie widzialem preloadera, jak usuwam cache tez jest ok :) wiec nie wiem, preloader standart

Napisano

mnie na operze też sie zatrzymało na preloaderze, dalej nie idzie :|

Napisano

Dziwne, u mnie też nie ma prelodera :O Choć mam 3 przeglądarki jak bozia nakazała (ff, ie oraz operę) i w żadnym nie miałem paska, hmm...

Stonka fajna ale jak dla mnie zbyt minimaistyczne to twoje podejście;)

Napisano
  • Autor

zbyt minimalistyczne :P ? jest prosta i estetyczna graficznie, technicznie nie jest to taki banal dla dziecka z podstawówki i wygodna w dzialaniu przynajmniej od strony dodawania prac, wiec ja uwazam ze nie jest zla :P

Napisano

Nie do końca mnie zrozumiałeś;) Albo ja się po prostu źle wyraziłem;P Stronka mi się napradę podoba i wiem że wcale nie jest banalna od strony technicznej, ale chodziło mi właśnie o to że wszytko jest takie małe;( Ja mam akurat świetny wzrok i mi to nie przekadza, co więcej, jakby to była stronka którą tyko ja bym miał oglądać to też bym takie małe rzeczy zrobił, ale pomyśl o tych biednych osobach (które nie cieszą się dobrym wzrokiem) które będą próbowały się doczytać co tam jest napisane... HA! Chciałbyś! Wogóle nie będą tego czytali, tylko zamkną ją z wściekłością i powiedzą znajmomym (w najlepszym wypadku) na jaką to stronę trafili gdzie mikroskopu używać trzeba;P Oczywiście wyolbrzymiam to wszytko, ale świadomie, żeby ci pokazać w czym problem. Umiejętności widzę masz, ale żeby w tej branży (mam na myśli robienie stron internetowych i reklam) zaistnieć na jakimś przyzwoitym poziomie trzeba też kilka (a przynajmniej jakąś jedna podstawową) książek do psychologii poczytać (przynajmniej najlepsi tak radzą) lub chociaż spróbować postawić się w roli klijenta (tj. rozważyć każdy rodzaj klijenta). Takie menu możesz dać np. tam gdzie wiesz że sami młodzi ludzie będą zaglądali lub z niej korzystali (jak np. stronka o jakimś sportcie extremalnym) ale nie tam gdzie głównie ludzie starsi (ale prawie na pewno nie młodzież) cię będą zarudniali;) No ale pomijając to "minimalistyczne" podejście to powiem tylko: Tak trzymaj!:)

Pozdrawiam :)