Napisano 14 Wrzesień 200618 l Mam pytanie. Jak zrobić, żeby 3dsmax tworzył film bez koloru tła, żeby film obejmował tylko animowany obiekt. Animacja ta jest mi potrzebna do strony internetowej robionej w Flash. Pomocy!!!:)
Napisano 14 Wrzesień 200618 l Bez koloru się nie da zrobić filmu wprost, bo standartowe pliki filmowe nie obsługują przezroczystości. Tło jako takie jest przezroczyste samo z siebie co widać podglądają kanał alfa danej klatki. Musisz zapisać swoją animacje jako sekwencje plików obsługujących alfe (TGA, PNG, PSD...) i dopiero na tym zacząć pracować.
Napisano 14 Wrzesień 200618 l no dobra, w takim razie czy mółby mi ktoś doradzić, jakiego programu użyć, żeby potem to wszystko poskładać. Tylko zależałoby mi na tym, żebym nie musiał tych plików .png itp. obrabiać w Photoshopie tylko żeby program, który mi ten film będzie składał do kupy zrobił to automatycznie (po przez zaznaczenie odpowiedniej opcji albo edycję wszystkich plików na raz).
Napisano 15 Wrzesień 200618 l O. Dobrze wiedzieć. Co prawda nigdy nie używałem movów, ale możliwość posiadania alfy w filmiku to miła sprawa. thx za tipa.