Napisano 15 Wrzesień 200618 l Witam Mam pytanie dotyczące siatki twarzy. Które z poniższych przykładowych modeli nadają się bardziej do animacji twarzy ( chodzi mi o układ linii w zakreślonych czerwonych polach ) W drugim przypadku linie rozkładają się promieniście od ust do oka, w pierwszym nie bardzo. Który rozkład waszym zdaniem lepiej się będzie sprawdzał ?
Napisano 15 Wrzesień 200618 l Raczej ten pierwszy. W drugim najbardziej by mi przeszkadzało to łączenie 5 linii w jednym punkcie na kości policzkowej. Myślę, że jeżeli już byś miał tak siatkę układać to powinno się to znaleść niżej, zdecydowanie pod kością. W drugim może tez sprawiać problemy ten chaos nieco powyżej kącików ust. Wg mnie w pierwszym skronie nie wyszły do końca, chociaż nie widać tego zbyt dobrze. Pozdro
Napisano 15 Wrzesień 200618 l Autor Dzięki, nie chodzi mi o sama poprawnoąc siatki nawet, bo w obu są kaczany tylko o ideę prmienistego rozkładania linii z ust i oczu.
Napisano 15 Wrzesień 200618 l W takim razie myślę, że nie zauważysz zbyt dużej różnicy, chociaż ja używam zwykle tego dolnego sposobu i nie narzekam. Na późniejszym etapie to już kwestia zrigowania. Żeby zauważyć większą różnicę musiałbyś bardzo nienaturalnie wygiąć twarz. Mam tylko pytanie jak chcesz to zanimować, morpherem, czy może jakieś kości albo inne helpersy? Pozdro
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Autor Myślę o morpherze + ewentualnie helpersy, z kosćmi chyba nie ma sensu rzucać się na twarz. Pozdrawiam
Napisano 16 Wrzesień 200618 l Jest sens jeśli wiesz jak to zrobić, Kup sobie sztukę spadania na płytce, i obejrzyj making of, wtedy zrozumiesz o czym mowa. Ja z morphera już dawno temu zrezygnowałem na rzecz animowanych helpersów, z dodatkowymi kośćmi tworzącymi rzuchwę, i jestem z tej przesiadki bardzo zadowolony, chociażby dlatego, że jak w morpherze coś pozmieniam w topologii to już koniec, a skin+helpersy potrafi przystosować się do nowej siatki, a ja często robię poprawki i nie lubię czegoś robić ostatecznie.