Napisano 20 Wrzesień 200618 l Niestety nie znalazlem nic w archiwum wiec pytam, poniewaz nie moge sobie z tym poradzic. W innym watku podpowiedzieliscie mi jak zanimowac tlok w silniku. Wszystko ladnie dziala, ale zapragnalem dodac do animacji wybuch. Stworzylem sobie wybuch na podstawie tago tutoriala http://www.max3d.pl/tut.php?id=154 Wszystko w miare zsynchronizowane. obrot kola zamachowego/ruch tloka trwa 100 klatek. Klatki te sa zapetlone, ale mam problem jak zapetlic ten wybuch. Nie jest on widoczny w track view. A moze lepszym rozwiazaniem bedzie zrobienie wybuchu za pomoca innej metody? Zaden pomysl nie przychodzi mi do glowy. Prosze o pomoc, czas ucieka a do konca miesiaca musze oddac prace.
Napisano 20 Wrzesień 200618 l Jezeli chodzi o wybuchy to pewnie sa miliardy tutkow na necie, wiec poszukaj sobie cos odpowiedniego.. a jezeli animacja ma miec 100 klatek to nie ma sily, taka mala eksplozja sila rzeczy musi sie zapetlac. Uzyj sobie czasteczek. Gdzie wybuszek bedzie sie zaczynal w ktorejs klatce a np. w 90 wszystkie beda sobie obumierac az wszystko zniknie.
Napisano 20 Wrzesień 200618 l Dobrym rozwiązaniem jest loopowanie poza programem 3d... czyli w postprodukcji innymi słowy. Renderujesz sobie sam ten wybuch do osbnej sekwencji plików tak, abyś miał go po prostu osobno i niezależnie. Wtedy możesz sobie go dowolnie zmieniać w czasie/tempie/przezroczystości.... kopiować kilka razy i blendować... generalnie takie podejście jest szybkie i skuteczne. Daje dużą kontrolę i wystarczające efekty dla loopów.
Napisano 21 Wrzesień 200618 l Autor Hej! Dzieki za wskazowki. O zrobienie tej animki poprosila mnie znajoma. Potrzebuje ja na obrone (czegos tam ;) ). Zalozenie jest takie, aby animacja zostala wyplata od razu z 3dsmax'a. Nie chcialem za bardzo kombiowac, dlatego zdecydowalem sie na gizmo z fire effect - tylko to cholerne zapetlenia ;) Probowalem ze sprayami, ale nie daja mi jak na razie tak ladnego efektu planiecia z dymem ;) Pokominuje dzis jeszcze z rozwizaniem SUPER-OKA ...ewentualnie w akcie desperacji wstawie tyle gizmow ile bedzie ruchow tloka (w kazdym wpisze inne wartosci klatek ploniecia) i juz ;) (animka bedzie krotka). Dam znac co mi wyszlo.