Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

dlaczego jest taka róznica odbić ?? co jest zle z materiałami??

Są takie same jak wyłącze falloff.

Jak włącze to blur jest zerowy na joysticku a na klawiszach jest prawidłowy.

Może mi się wydaje ale dlaczego zsię róznią. Mapowanie UVW jest takei samo :(

blad.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 886
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Różnica imho tkwi gdzies w matreriale - ten który używa bitmap po difuse nie ma odbić a ten na elemnecie centralnym ma. Daj na wszystkie elementy klawiatury jeden materiał i odpowiednio zmapuj elementy które nie mają mieć w difuse bitmapy. Zaznaczaj na zdjęciu strzałkami lub kułkami elementy, bo czasem można mieć problemy ze zrozumieniem problemu.

Napisano
  • Autor

dzięki Hynol ale naprawde siedze i nie wiem co jest.

Teraz opisze bardziesz szczeg :)

to jest przed łączeniem odbicia(nie róznią się ):

002.jpg

a to jest po włączeniu:

001.jpg

a to jest material z wylączonym akórat odbiciem

003.jpg

Jesli ktoś miałby z 5 min to moze podesle na @ bo ja już kompletnie nie wiem o co chodzi.

Może to jakiś bzdet, brak mi podstawowej wiedzy wiec moze zrobiłem jakąś glupote.

Już sam nie wiem :(

mojgg 1023000

Napisano

nie wiem czy pomoże, ale spróbuj zamiast flat mirror użyć raytrace, lub też reflect/refract.

sprawdź czy nad objektem nie szybuje jakaś płaszczyzna wstawiona przez nieuwagę

sprawdź czy na pewno wszystkie klawisze mają taki sam materiał (ewentualnie nadaj materiały na nowo)

aha i renderujesz scanlinem, tak?

Napisano
  • Autor

dzięki

tak scanlinem renderuje

popróbuje, bo narazie jakoś mi dziwnie wychodzi :/

nie rozumiem w ogóle dlaczego nie chce mi rozmyć odbicia wokol joysticka

Napisano

Eeeeee.... Ojejejej - wszystko nie tak :(. To nie jest Vray żeby rozmywać odbicia przez specular level i glossines. Te parametry działają tylko w obrębie speców świateł. Flat mirror - to staroć którego się już od dawna nie używa - według helpa jest zdjesie nawet napisane że TYLKO do CAŁKOWICIE płaskich obiektów.

Użyj materiału Raytrace. Rozmycie odbić poprzez włączenie global ray antialiasera typu multiresolution i ustawienie w danym materiale typu Raytrace bluringu i defocusingu w opcjach reflection/refraction antyaliasera.