Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć czy ktoś wie jakie parametry wpisać i gdzie aby otrzymać oświetlenie obiektów (przyjmijmy że wszystko z metalu bo to jest ważne) wg. Modelu Cook-Torrance ?? Potzrebne mi to do opozycji Bllina, Phonga czy Anizotropic - do porównania. Obiekt prosty, np Kula ale nie wiem jakie paramtery wpisać i do czego i czy to robi Mental Ray czy wystarczy mi zwykły 3d max.

Z góry bardzo dziekuje

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

model cook Torrance musisz sobie sciagnac do maxa, poszukaj na stronach z pluginami.

Napisano
  • Autor

no super Tyle to bym może i wpadł, ale nie znam stron z pluginami. Jest owszem napisany plugina ale dla wersji 3 i 4 maxa. Chciałbym coś dla wyżeszej wersji.

Napisano

Lis, tam pisze: "Hi, I've just finished writing a Cook-Torrance metal shader for 3D Studio MAX R3.x and R4.x". W każdym nowym maxie jest mental ray, a chyba do każdej wersji mentala jest shader Cook-Torrance w standardzie.

Tutaj masz porównie różnych modeli cieniowania:

http://www.maxim-capra.com/main.php?show=s_tut02

a samego Cook-Torrance'a, ustawiasz tak jak wszystkie inne blinny i phongi czyli na czuja.

Napisano
  • Autor

o i wreszcie konkretna odpowiedź hehehe..dzięki MATHIX o to mi chodziło żeby ktoś powiedział czy mam To robić na czuja :)) ... no to kombinuje. Dzięki