Napisano 8 Październik 200618 l Witajcie, nei znalazlam tego na forum. Mianowicie uzyam Vray 1.09. Chce wyrenderowac obraz z DOF> ale cokolwiek wpisze w Focal Dist to zawsze mam zamazany caly obraz. a chce tylko to co jest najdalej od kamery.. w Vray mam wlaczone DOF. Nie wlaczalam DOF w ustawieniach kamery. Znalazlam jednego tutka w google ale to nie pod te wersje Vray.I nic mi on nie mowi.. Siedze juz dwa dni przy tym i bez zadnych rezultatow:/ jedynie co udalo mi sie ustawic to moc zamazania. Shutter size- mam 0,03 i jest ok ale wciaz na calym obrazie:(nie wiem dlaczego nie dziala u mnie Focal Dist..pomozcie..
Napisano 8 Październik 200618 l Autor chyba glupio odpowiem.. ale nie wiem jaka mam skale. Jednostki mam mm. Wiec super wielkie to to nie jest. ale porbowalam tez w Focal Dist. wpisywac baaardzo duze wartosci jak 800 000 i nic. oraz bardzo male np 10. Jak mierzylam odleglosc kamery od obiektow to wyszedl mi distance 90 mm. Moja scena jest scena otwarta. Bo renderuje kostke czekolady. Mam tylko podloze i 3 kostki. Uzywam skylight (tego z opcji w VRAY). i dwoch swiatel omni. I to wszystko..\ aha jak kliknelam na ikone mloteczka i dalam measure to w Dimensions pisze: 37,8 m x 35,5 mm x 4,12 mm.. hmm moze mam za male to wszystko? ;)
Napisano 8 Październik 200618 l ustaw focal dist odległość kamery targeta taki jaki chcesz i tego nie zmieniaj. wartość dofa kontroluj w polu 'aperture' :) prawdopodobnie powinnaś go sporo zmniejszyć. pozdrawiam
Napisano 8 Październik 200618 l Autor no wlansie nie mam pola Aperture. w Vray 1.09 chyba tego nie ma. ja mam tylko opcje: On, Focal Dist, Get from Camera, Shutter size i subdvis. Obok mam do wyboru czy chce antyaliasing filter czy nie. :((
Napisano 8 Październik 200618 l focal dist ustaw na tak daleko gdzie ma być ostro, i zobacz czy zadziała shutter size to chyba to jaki duży obszar ma być ostro
Napisano 8 Październik 200618 l w takim razie focus tak jak mówi Ania i zwiększaj shutter size aż będzie ostro :) no chyba że zmniejszaj :D nie pamiętam. ale jeżeli focus masz ustawiony dobrze to wartość dofa zależy od tego. pozdrawiam
Napisano 25 Październik 200618 l Autor a tak w ogole jak chce uzyc DOF w vray to zaznaczam DOF w kamerze czy wystarczy w opcjach VRAY wlaczyc DOF? czy muze to zrobici w opcjach renderera i takze opcjach kamery?