Tas Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Witma!, Uzywa ktos z Was normal maps zamiast bumpa? ( w studio ). Zastanawialem sie jak zrobic normal mape ze standartowego bumpa, znalazlem plugin do szopa od nVidii, ale rezultaty raczej marne. Pozdrawiam
Master Kiełbaster Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Gdzieś na forum maxwella było jak go obsługiwać :*
Tas Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 hmmm smiem stwierdzic ze nic konkretnego nie znalazlem, chyba sobie i tak odpusze to mapowanie i wymodeluje to w Rhino..... Jakby ktos juz mial to obczajone to i tak przydalo by sie na forum. :)
Hynol Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 A jaki ma to niby sens dla renderera? Normal mapa da Ci ten sam rezultat co bump. Normal mapy stosuje sie w real timie - gdzie nie ma czasu na ich przeliczanie.
Tas Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 sens taki ze nie jestem zadowolony z efektu jaki daje mi bump w maxwellu. zreszta zauwazylem ze nie tylko ja mam takie odczucie co do tego.
Master Kiełbaster Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Jak bump jest za słaby to zmniejsz jego rozdzielczość lub rozmyj mapę :* Choć fakt że normal mapa się czasem przydaje.
Hynol Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 sens taki ze nie jestem zadowolony z efektu jaki daje mi bump w maxwellu. zreszta zauwazylem ze nie tylko ja mam takie odczucie co do tego. Normal mapa nie da lepszego efektu przy tej samej rozdziałce. Filtr nvidi do photoshopa który przerabia bumpy na normale, pozwala na pominięcie pewnego etapu obliczeń, ale ostateczny efekt jest taki sam. Ludzie często zbyt dużą nadzieje pokładają w bumpie. To jest efekt który wymaga spełnienia specyficznych warunków dla renderera i mając wydajny displacement, można o nim zapomnieć. Bump jest może i szybki, ale również kłopotliwy w użyciu.
Tas Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 heh co racja to racja, a juz na pewno w maxwellu. dzieki za odpowiedzi, przynajmniej poznalem displacement i mapowanie w rhino :) pzdr
Rekomendowane odpowiedzi