Maceo Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Hej. Mam już taki problem dość długo, z którym nie umiem sobie poradzić: chodzi o ps na maku, ale to może da się rozwiązać przez pctowego użytkowniika - jak zapisuję obrazek w png to i daję go na strone www to wyświetla mi się pojaśniony, jakby profil był dziwny. np. w edycji w ps mam płaszczyznę w #333333 a już na wyjściu podciąga mi np. do #444444... i nie wiem dlaczego..
Remedy Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Jakiego profilu kolorów używasz w Photoshopie?
mirach Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Sprawdz też ustawienia gammy, bo coś mi się obiło o uszy problemach z tym.
kborys Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 dobrego profilu używam :D w obu (na pc i na macu) takiego samego: sRGB IEC61.. itd... Working space jest dobrze ustawione. Wyczaiłem też, że kiedy sejwuję przez normalny save as, jest dobrze i kolorki działają. Problem istnieje przy sejwowaniu w save for web... i mnie to rozwala, bo tu nie ma ustawień do profilu nawet.
leander Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Sprawdz w ustawieniach systemu, w Color Management, czy profil koloru odpowiada temu z photoshopa.
Remedy Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 leander: pokusiłem się o testy i doszedłem do wniosku, że niewiele da się z tym zrobić o ile nie zaczniesz się bawić nasyceniem colorów oraz gammą w Photoshopie. Dla przykładu: używam profilu Adobe RGB (1998) i w Photoshopie, i w Windows. Różnica jest tak czy siak.
Maceo Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 Sory, wiem jak to sięstało, ale to "kborys" na górze to był mój wpis. Jakiś błąd bo kborys i ja korzystamy z tych samych sprzętów czasem ;) ale jeżeli chodzi o profile w syst i w ps - nie muszą być takie same. bo i tak jak mu definiuje z klawiry kolor w obrazku i z klawiry w html'u, to powinno być to ten sam kolor. tylko ew. wyświetlać się inaczej tu i tu. Ale tło jest takiego samego koloru w htmlu co ten kolor (ten sam) w psie w tym samym czasie. a generalnie jak zapiszesz w inny sposób png - czyli przez save as, a nie przez save for web to już się zgadza. to nie może być sprawa profili w syst. i ps.
Rekomendowane odpowiedzi