Cruzh3r Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Witam, mam taki problem słyszałem że dużo lepiej renerować do plików bmp. Nie tracimy na kompresji, możliwość postprodukcji itp. Pytanie jest w jakim programie złożyć później klatki. I wogule rozwiązać sprawe do końca:). Najlepszy kodek do animki
Lis Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Dużo lepiej od bmp jest do tifa. :) Złożyć to możesz w samym maxie. służy do tego RAM player. pokazyjesz pierwszą klatkę i resztę sam już ładuje. Jeśli chcesz postrprodukcję to przaktycznie każdy program do tego posiada funkcję ładowania filmu z poszczególnych klatek. Pozatym bmp2avi , VirtualDub itp. itd.
piotrek Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 BMP jakoś nie wydaje mi się najlepszy do tego (w ogóle do wszystkiego). Nie pamiętam dokładnie, ale BMP chyba nie umożliwia zapisania dodatkowych (prócz RGB) kanałów takich jak kanał Alpha. Najlepiej posługiwać się formatami TIFF lub TARGA. Jeśli uważasz, że zajmują zbyt wiele miejsca, możesz spróbować użyć PNG - ktoś tu na forum sobie chwalił ten format. Do sklejenia klatek w całość możesz użyć dowolnego programu do montażu. Zarówno tachich super Pro, jak i darmowych freeware.
Cruzh3r Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 Dzięki wielkie. Użyłem BMP i programu bmp2avi i działa super. Mam tylko problemy z kodekami bo nie moge skompresować np do divx 4.12 albo nowszych:/ Tylko jakieś 3vix, Indeo, itp itp. które są beznadziejne
DaveBorck Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Ja raczej polecam .tga niż bmp. Po pierwsze jest alpha po drugie nie zajmuje tyle miejsca a kompresji praktycznie nie widać. A tiffy do animacji nie zawsze się nadają. Mam wrażenie, że trochę bardziej mulą sprzęt no i niektóre programy takie jak np flash nie najlepiej obsługują ich przezroczystość przekłamując trochę kolory.
Cruzh3r Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 spróbuje tga bo bmp2avi też je obsługuje A kodek znacie jakiś dobry? (tak aby był doś uniwersalny(standardowy- tak żeby każdy go normalnie miał))
Lis Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Zainstaluj sobie ACE Mega Codecs Pack. chyba największy pack kodeków jaki znam. wytestujesz sobie wszystkie co i jak. No a uniwersalny kodek to divx 4 , 5 . i Każdy raczej go ma. Możesz jeszcze spróbować zapisać do .mpg , to dość stary format ale gwarantuję ci że otworzysz to na każdym komputerze, zawsze i wszędzie.
Rekomendowane odpowiedzi