Napisano 1 Listopad 200618 l mam taki maly problem z ktorym tulam sie od jakiego czasu a mianowicie nie moge uzyskac dosc realistycznego efektu lakieru samochodowego jak by ktos byl tak mily i mogly rzucic jakas mala wskazuwka za co gory dziekuje :) staram sie teraz przezucic calkowiecie na V-raya (widzac jego efekty i mozliwosci) ktorym od niedawna sie bawie tak to glownie FR (z ktorym to sa dosc duze problemy jezeli chodzi o zalamywanie sie cieni) no i zwykly Scanline z Light Tracer (tylko liczy liczy i nigdy skonczyc nie moze)
Napisano 1 Listopad 200618 l Jest wiele sposobów na taki lakier, coć mało kto robi realistyczny lakier. Bo taki realistyczny lakier mało się nam podoba jest taki zwykły i opatrzony i... więc tu wszyscy koloryzujemy realia. Lakier zasadniczo buduja 3 aspekty: 1) Materiał Lakieru 2) Otoczenie lakierowanego obiektu -> odbicia na lakierze 3) Uczulenie materiału na dodatkowo właściwie zestrojene światło Zatem w dużym uproszczeniu mozemy ci powiedzieć jedynie o tym 1 aspekcie 2 kolejne musisz hm zgłębić sam i poczuć. Ja lakier robie prosto Materiał standart w zakładce koloru shader metal lume a reszta to już zabawa w budowniu odpowiednich falloffów kolejno w kolorze powierzchni, odbiciach i czegos co nalezalu by nazwać podziałem miedzy 1 i 2 dalej kwestia czy rozmyć to nieco czy nie wzaleznosci od poszukiwanego efektu. do tego równolegle efekty spektakularne słowem reakcja na swiatło no ale to elaborat musiał bym tutka pisać a w tej chwili i tak mało ci sie przyda skoro pracujesz na vrayu. Przemysl co napisałem i czekaj cierpliwie na vrayowców az ci podpowiedzą co gdzie nawklikać. sa jednakże tutki w sieci króer krok po kroku pokazuja jak to rozgrywać i jesli nie pomagają to z powodu ignorowania 2 i 3 punktu.
Napisano 1 Listopad 200618 l jest też stronke z gotowymi materiałami do v-raya link ściągnij jakiś i zobacz jak jest zbudowany, pokombinuj z nim , pobaw sie i na tej podstawie zacznij sam coś robić najpierw musisz sie zarejestrowć aby móc ściągać takie materiałki
Napisano 1 Listopad 200618 l Autor fikolek - dzieki napewno tam poszperam w tym linku damusto - trafiles w sednu wlasnie scena wiem ze efekt lakieru i to bardzo zalezny od otaczajacego auto scenerii najprosciej jest zrobic jakies proste max dwu kolorowe tlo z miekkim swiatlem ale co kiedy chce je wkomponowac w jakies zdjecie :( jedyne wyjscie to chyba zbudowac mniej wiecej podobna scene pasujaca do sceny np. mam wolna przestrzen na parkingu gdzie stoja dwa samochody i miedzy nimi chcial bym wstawic jakis swoj wyrenderowany samochod pomijam aspekty oswietlenia i cieni chodzi mi glownie i odbicia moze mapa HDR ? a jak tak to jest jakis prosty sposob tworzenia tej mapy czy pozostaje mi szukac podobnej ? help pleas :) thx
Napisano 1 Listopad 200618 l Nie rozwiazesz tego problemu 1 mapą musza być 2 1- to mapa odbić robiona niejako w puncie gdzie stoi pojazd i sferyczna 2- mapa tła zwykłe foto zbierzne z camerą jaką tam plaujesz w maxie No a reszta to juz obróbka jeśli dodatkowo któres z aut zaparkowanych w realu zasłania twoje to jeszcze jazdy w PS z kanałami alpha generalnie kupa zachodu darowałbym sobie ten efekt nie sadze by mogło to wyjsc naturalnie. Głównie z powodu dystorsji na sferycznych fotkach która wymusza gigantyczne rozdziałki które docelowo i tak nie rozwiązuja problemu. Sugestia więc stawiania na fotce ale w otwartej przestrzeni, załatwienie tego 1 mapą sferyczną. ale szczegóły to znów do vrayowców odsyłam bo to nieco z mentalem rozbiezne.
Napisano 1 Listopad 200618 l Autor mam autko w miare ciekawe zdjecie i teraz je razem z mixowac hmm chyba prosciej bedzie zbudowac wlasna scene http://img183.imageshack.us/img183/5774/view1kl9.jpg
Napisano 1 Listopad 200618 l Sugeruję poszukać w miarę zbierznej mapy sferycznej i moze sie to udac, budowanie zsceny z dobrze wygladającą i taka iloscia zieleni - to jest poważne wyzwanie, ale może tego własnie szukasz ;)
Napisano 1 Listopad 200618 l ja mam tylko taka sugestie (sam kiedys w cos takiego wpadlem) wpasowales auto w jpega tylko zastanow sie jakiej rozdzielczosci jest ten jpeg bo po co sie masz meczyc i jak sie okaze ze chcesz miec rozdzialke 1600x1600 zeby autko ladnie bylo widac i zobaczysz pixelioze w tle :) pozdrawiam
Napisano 1 Listopad 200618 l Autor spoko maverick sheep zdjecie robilem lustrzanka EOS 350 (taka amatorska klasa) wiec mysle ze jest dosc w dobrej jakosci do renderowania zreszta zawsze mozna zdjecie lekko podmaskowac w ps to nie problem ale dzienki za spostrzezenie :)