Jump to content

Problem z kaustyką

Temporal

Recommended Posts

No więc tak: zrobiłem sobie model szklanki za pomocą lathe no i nadałem jej materiał menta ray z dialectric w surface. Zrobił także ciecz i nadałem jej kopie materiału szkła ze zmianą IOR na 1,333. W scence umieściłem jednego MR Spota no w renderze dałem enabled caustic no i jak scenka się wyrenderuje to widze takie coś: http://img118.imageshack.us/img118/6169/smalltl0.jpg . Kaustyk od szklany jest a gdzie od cieczy? Gdy wyjmę ciecz z szklanki i ustawię obok to tworzą się piękne czerwone kaustyki a gdy ciecz znajduje się w szklance to wygląda tak jakby nie generowała ona kaustyka :/.

Czy winą są tu materiały? Ustawienie energy itp chyba nie mają tu nic do rzeczy bo kastyki tworzą się ale gdy ciecz jest w szklance to wygląda jakby nie reagowało na światło.

Heh chciałbym żeby to było to no ale niestety dałem i nadal nie wiem co zrobić by wygenerować kaustyki cieczy. A i jeśli przeczytać dokładnie mój wcześniejszy post to można wywnioskować że jeśli ciecz daje kausty poza szklanką to znaczy że ma generate caustic.

Zaraz będe płakać ;(