Maceo Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Hej witam. Pytanie proste: Jak oświetlacie exteriory?! Dotychczas próbowałem uzywaś vray Sun + Sky. Efekty są fajne jak jest to wnętrze. Na zewnątrz doskwiera mi wypalenie, ciężkie panowanie nad cieniami i co najbardziej dupne - kolorki chemiczne. Inny sposób to Direct + Environ. A co Wy polecacie jako złoty środek ?! P.S. Czy odleglość na jaką oddalam suna od obiektu ma znaczenie, jeżeli zachowuję kąt padania promieni ?!
Hynol Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Ładne HDRI + Directional zwykle dają rade. Ale i tak sporo zależy od ustawień env i światła + materiały. Jak się chce to to samo uzyskasz na sunie i skyu. Osobiście uważam HDRI + Direct za metode przyjemniejszą w kontroli (ale bardziej czasochłonną).
Chalek Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 ja najczesciej robie tak jak Hynol, GI to IRR+LC, mapowanie na linear.
hcpiter Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 direct jakos słonce, dodatkowo skylight dobrze ustawiony :] z hdri tylko refleksy oswietlałem bedzie trzeba sprobowac jako sky :D Ewentualnie dome od vraya :]
Rekomendowane odpowiedzi