Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hi,

jak w temacie > urzywam soft selection w uvw i mi zle vertexy lapie i je dziwnie przsowa.... nie ma takiej jak zwykle jak by fali > od czerwonego do niebieskiego, tylko lapie vertexy prawie, ze losowo i probuje je przesowac...dzieje sie to czasem nawet w 1 modelu > i łata fajnie sie rozciaga a druga juz sie psuje...

to kwestia modelu? reset x form? co to moze byc?...

papa

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 822
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

trochę mnie dziwi że dałeś taki duży faloff, skoro używasz opcji UV (w UV 1 by oznaczało że soft selection obejmuje dokładnie odstęp odpowiadający temu granatowemu kwadratowi, lub też jeden tile tekstury, czyli 100 będzie za dużo, zazwyczaj się stosuje wartości poniżej 1)

staraj się zostawać w tym kwadracie pośrodku, jeśli objekt jest od niego o wiele większy to zeskaluj pomniejsz, może masz po prostu zbyt dużą skalę i dlatego coś się popsuło.

ewentualnie sprawdź też czy cały ten mesh nie ma odwróconych normalów (Selection Mode Face i potem menu Select => Inverted Faces czy jakoś tak, a jeśli cały objekt będzie inverted to zastosować mirror)

Napisano
  • Autor

pliz nie skupiajcie sie na rzeczach typu:

"staraj się zostawać w tym kwadracie pośrodku,"

"trochę mnie dziwi że dałeś taki duży faloff, "

- wiem co robie ;)

chodzi tylko o to, ze zle vertexy lapie.... mowisz, ze to skala? ktos jest podobnego zdania?

Napisano

nie wiem czy to skala, ja tylko mówie że to są żeczy które bym zrobiła inaczej (a u mnie działa)

Napisano

ta maszynka maxowa to chyba najbardziej wadliwa rzecz pod słońcem. Sprawdź na innych modelach czy to samo Ci się robi. Jesli tak to przykra wiadomość - coś sie musiało klasycznie"zepsuć" wiec uninstal & instal maxa ale pamiętaj o wywaleniu całego katalogu maxowego przez ponowną instalacją.